Saját tollával ékeskedik a Samsung táblagépe

Samsung Galaxy Tab S6
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 07: A Samsung Galaxy Tab S6 on display during Samsung Unpacked New York City at Barclays Center at Barclays Center on August 07, 2019 in New York City. (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for Samsung)
Vágólapra másolva!
Bár a tabletpiac az elmúlt években kicsit bezuhant, és sok gyártó ott is hagyta ezt a területet, azért vannak még komoly szereplők, akik látnak fantáziát az ilyen eszközökben. Közéjük tartozik a Samsung is, hiszen a dél-koreai konszern időről időre meglepi a világot egy-egy új táblagéppel. Legutóbb ráadásul egy olyan gépet tettek le az asztalra a Tab S6 személyében, amely kifejezetten ígéretesnek tűnt látatlanban, egy olyan terméknek, amely új szintre léptetheti ezt a termékcsaládot.
Vágólapra másolva!

Konzervatív külső

Azt első pillantásra megállapíthattuk, hogy a forradalom nem a dizájnnal kezdődik. A Samsung Galaxy Tab S6 ugyanis gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint minden másik mai modern táblagép. De persze az is igaz, hogy azért sok lehetőségük nem volt bűvészkedni a formatervezésért felelős munkatársaknak. A kávák mindenesetre jó vékonyak, az alumínium készülékház kellően masszívnak tűnik, ha megfogjuk, nem nyikorog, nem kopog, és a gombok is stabilan ülnek a helyükön.

Samsung Galaxy Tab S6 Forrás: Origo

Az összeépítés minőségére nem lehet panasz, arra viszont igen, hogy a hagyományos 3,5 mm-es analóg fejhallgató csatlakozót lespórolták. Ez egy nagyon mafla trend, semmit sem nyernek azzal a cégek, hogy arra kényszerítik a felhasználókat, hogy használjanak Bluetooth vagy USB-s fülest!

Szupertoll

A hátlapon található azért egy érdekes árokszerűség, amely azonban nem dizájncélokat szolgál. Ide lehet becsúsztatni a Tab S6 egyik fő extrájának számító, S Pen névre hallgató aktív tollat. Ez a különleges kiegészítő egyrészt lehetővé teszi, hogy irkáljunk, rajzoljunk a képernyőre, ráadásul úgy, hogy a nyomás erősségének 4096 fokozatát képes megkülönböztetni. Ennek hála kifejezetten sokoldalúan használható, és igen finom munkák elvégzésére is alkalmas, sokkal inkább, mint a mellette bumszli virslinek tűnő emberi ujj. A készülék ráadásul olyan előre telepített alkalmazásokkal érkezik, amelyeken lehet festeni, rajzolni, kifestőzni, vagy fotókat manipulálni. Ráadásul e szoftverekből az oktató funkció sem hiányzik, szóval ha valakinek van elég ideje, kitartása és némi tehetsége, akkor idővel egész jó kis digitális képzőművész válhat belőle.

Művészt csinálhat belőlünk. Forrás: Origo

Ez még nem minden, hiszen a toll a Bluetooth támogatás révén távirányítóként is bevethető. A rajta lévő gomb nyomkodásával, illetve az S Pen mozgatásával is kiadhatóak parancsok bizonyos szoftvereknek, így például van lehetőség arra, hogy indítsunk el egy videót, vagy léptessünk a prezentáció következő diájára. Sajnos nem volt nálunk túl sokáig a masina, de ilyen rövid idő alatt is megállapítottunk, hogy ez a tollal történő vezérlés remek ötlet, és hamar bele lehet jönni a használatába.

Képernyő

Mivel a tableteket legtöbbször filmezésre, videózásra használják az emberek, ezért értelemszerűen a kijelző kiemelt jelentőséget kap ebben a termékcsoportban. A Samsung itt mindent beleadott, hiszen egy 10,5 hüvelykes képátlójú, 16:10 képarányú, 16 millió árnyalat megjelenítésére képes, 1600 x 2500 képpont felbontású, HDR támogatású sAMOLED képernyővel látta el a modellt. A részletesség tehát pazar, ennek megfelelően a legfinomabb árnyalatok és átmenetek megjelenítése is problémamentes, a ferde vonalak és a görbék sem recések. Az OLED technológiának köszönhetően a színek markánsak, tiszták, határozottak, a rivális IPS LCD eljárásra a mai napig jellemző enyhe, ködszerű fátyolosságnak itt nyomát sem lelni. A mozgásmegjelenítés remek, azaz semmilyen hibát nem tapasztaltunk a használat során. A maximális fényerő pedig kellően nagy ahhoz, hogy akár szikrázó napsütésben is látható maradjon a kép.

Hangrendszer

A beépített, négy, sarokban elhelyezett hangszóróból álló hangrendszert a Samsung csoporthoz tartozó, neves audio specialistának számító AKG mérnökei fejlesztették ki. Emiatt aztán benne volt a pakliban, hogy az átlagnál jobban szólal majd meg a motyó, de amit kaptunk, az minden várakozásunkat felülmúlta. A basszusok meglepőek, hiszen a mélyek sem tűntek el, az arányok rendben vannak, és a hangerő is megfelelő.

Jól szól a beépített hangrendszer. Forrás: Origo

Azt nem mondanánk, hogy egy komoly külső hangrendszerrel felveheti a versenyt, hiszen azért a finom részleteket hajlamos elkenni, és a hangzás is lehetne egy kicsit organikusabb. Úgy érezzük, hogy amit lehetett, kihoztak e téren egy tabletből, és így a masina kisebb kompromisszumokkal ugyan, de akár (háttér)zenehallgatásra is használható.

Erős? Mint a bivaly!

A Samsung a hardverrel sem spórolt, így

a Tab S6 minden idők legerősebb Android alapú táblagépe lett.

A 8 magos Snapdragon 855 processzort 6 GB RAM-mal és egy Adreno 640 grafikus vezérlővel támogatták meg, ez pedig egy mai csúcstelefonnak is becsületére válna. Szóval a Tab S6 hasít, és gyakorlatilag nincs olyan alkalmazás, ami megakasztaná vagy pláne kifektetné. Viszi szépen a játékokat, a képszerkesztőket, videóvágókat, grafikai appokat, és a nagy felbontású, akár HDR videókat, filmeket is. Támogatja a DeX technológia használatát, azaz egy speciális bölcsőbe vagy dokkolóba helyezve egy asztali számítógépként is megállja a helyét. Értelemszerűen e téren mondjuk a gamer notebookokkal nem veszi fel a versenyt, de irodai szoftvereket kiválóan lehet futtatni rajta.

A Samsung Galaxy Tab S6 egy asztali számítógépként is megállja a helyét, billentyűzettel is használható, ezt külön kell beszerezni hozzá. Forrás: Getty Images for Samsung/Bryan Bedder

Kamera & akku

Egy tabletet nem igazán kényelmes fotózásra és videózásra használni, így kamerafronton azért annyira nem erőltették meg magukat a Samsungék, mint amint azt mostanában a telefonjaiknál már megszokhattuk. A hátlapra került egy 13 megapixeles fő kamera, illetve egy 5 megapixeles ultraszéles látószögű másodlagos modul, a szelfikamerával pedig 8 megapixeles fotók hozhatóak össze. A kép minősége világosban nem rossz, a különféle szűrők sem hiányoznak, de a sötétet ez a masina sem szereti, ilyenkor a fotók meglehetősen zajosak lesznek. Természetesen a videózás is megoldott, de e képességei terén is elmarad a mai csúcsmobiloktól.

A hátuljára két kamera került. Forrás: Origo

Az akkumulátora viszont elsőosztályú! Az energiacella kapacitása ugyanis meglehetősen nagy, 7040 mAh, az üzemidő pedig elérheti akár a 15 órát is, ami egy ilyen eszköz esetében kifejezetten jónak számít.

Mérleg

A Tab S6 nem tökéletes, de az tény, hogy a termékkel a Samsung újradefiniálta a tabletek fogalmát, hiszen a termék minden korábbinál sokoldalúbban használható. Gyenge pontja a kamera, de azt a táblagépeknél úgysem szokás használni, szóval ezt simán túl lehet élni.

A kijelzője viszont elsőosztályú, a hardver teljesítménye párját ritkítóan jó és még a beépített hangrendszer is megfelelően teljesít.

Az olyan extrák, mint a DeX támogatás, vagy az aktív toll pedig tényleg hasznosak, van értelmük és hozzáadott értéket jelentenek. Mindennek viszont sajnos ára van, hiszen a tablet jelenleg 247 000 forintba kerül, és ha a tudását nézzük, akkor nem tűnik túlárazottnak, de attól még ez nem kevés pénz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!