Kihátrált a Facebook pénze mögül a PayPal

Bitcoin, Kriptovaluta
5613378 20.08.2018 The cryptocurrency mining center with capacity of 20 mVt opens in the Leningrad Region. Alexei Danichev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Állítólag a MasterCard, a VISA és a Stripe is újragondolja a támogatását.
Vágólapra másolva!

Nagy hullámokat vetett júniusban a saját kriptovalutájának bejelentésével a Facebook, bár szigorúan véve nem közvetlenül a vállalat áll a Libra nevű fizetőeszköz mögött, hanem a számos további vállalatot tömörítő, svájci székhelyű Libra Association. A tipikus kriptovalutákkal ellentétben a Librát nem lehet szabadon bányászni, a fedezetét valódi javak alkotják. Az eredeti tervek szerint a fizetőeszköznek jövőre kellene elindulnia, első körben csak személyek közti pénzmozgatásra volna használható, de később az online és offline vásárlást is lehetővé tennék vele.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

A Libra bejelentésekor a Facebook nem győzte hangsúlyozni, hogy a biztonságos fizetőeszköz megfelelne a pénzügyi felügyeletet ellátó szervek követelményeinek, azaz nem valamiféle átláthatatlan, kezelhetetlen, szabályozatlan, vadnyugati jellegű dolgot kíván létrehozni. Ettől függetlenül kevés meglepetésre a Librát rengeteg éles kritika érte az elmúlt hónapokban a politikusok és a pénzfelügyeleti szervek részéről: látszólag kevesen hajlandóak elhinni Mark Zuckerberg cégének, hogy a globális pénzügyi világ felforgatására potenciálisan alkalmas, decentralizált pénze maga lesz az életre kelt tündérmese.

A jelentős támadások után a Libra Association egyes tagjainak állítólag kezd erősen megrendülni a bizalma a projektben, belsős források szerint a MasterCard, a VISA és a Stripe is fontolgatják a projekt mögül való kihátrálást.

Az értesülésekben lehet valami: a PayPal a hét végén mindenféle érdemi magyarázat nélkül otthagyta a kezdeményezést.

A cég tájékoztatása szerint továbbra is érdeklődve figyeli a Librával kapcsolatos fejleményeket, és kiemelte, hogy a döntése ellenére az egyik fontos partnere marad a Facebook. A Financial Times értesülései szerint elsősorban két dolog aggasztotta a PayPalt: a Librán keresztüli pénzmosási lehetőségek, továbbá a Facebook illetékeseinek közönye a fizetőeszközzel kapcsolatos aggodalmakra és kritikákra.

A PayPal kapitulálására reagáló közleményeiben a Libra Foundation közölte, hogy a Libra egy korszakváltó projekt, éppen ezért is hosszú és nehéz út áll előtte; mindegyik a projekt istápolásában résztvevő cégnek át kell gondolnia, hogy a sikere milyen előnyöket és hátrányokat jelentene számára. A Libra Tanács a terveknek megfelelően bő egy héten belül megtartja az első ülését, az eseményt követő bejelentésekben pedig szó esik majd arról az 1500 szervezetről is, amelyek „kitörő lelkesedést" mutatnak a Libra útjának az egyengetése iránt.

Nem ez volt a PayPalre leadott egyetlen lövés, a Libra Foundation kommunikációjáért felelős Dante Disparte szerint bevállalósság és bátorság kell a pénzügyi rendszereket alapjaiban megváltoztatni képes projektek támogatásához; jobb, ha minél előbb kiderül, hogy egy partner nem elkötelezett a küldetés iránt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!