Mégsem kalózkodott az amerikai haditengerészet

windows xp kalózkodás warez
Windows XP Pirate Edition
Vágólapra másolva!
Egy német vállalat 600 millió dollár kártérítést követelt.
Vágólapra másolva!

Komoly problémát jelent a jogtiszta szoftverhasználat kikényszerítése a nagy méretű szervezeteknél, hiszen a kollégák egy része a tiltások ellenére nem engedélyezett alkalmazásokat használ a gépeken, esetenként szórakozási célból, máskor a munkájuk megkönnyítése érdekében. Ráadásul előfordulhat, hogy fizetős szoftverek kalózváltozatait csempészik fel a gépekre.

A kép csak illusztráció Forrás: Lauri Rantala / Flickr

Ettől függetlenül ritka az olyan eset, mikor egy szervezet erősen limitált számban meglicencel egy alkalmazást, pár évvel később pedig a fejlesztője pert indít, hogy az ügyfél a megengedettnél masszívan több PC-re telepítette a szoftverét. Ez történt három évvel ezelőtt, a német Bitmanagement pert indított az Egyesült Államok haditengerészete ellen, miszerint az csak pár tucat licencet vett a BS Contact Geo földrajzi vizualizációs szoftveréhez, ám ehhez képest 558 ezernél is több számítógépre installálta az alkalmazást.

A vállalat 600 millió dollár, durván 184 milliárd forint kártérítést követelt a haditengerészettől.

Most jogerős ítélet született az ügyben, a bíró szerint a katonaság nem warezolta a szoftvert. Emögött az a ráció, hogy a licencelés során a haditengerészet előre közölte, hogy a szoftvert rengeteg számítógépre kívánja telepíteni, azonban a Flexera nevű szoftverén keresztül limitálni tudja, hogy szimultán hányan használják azt.

Emiatt csak pár tucat felhasználóra kívánt licencet venni, de garantálni tudta, hogy a szerződésben meghatározott számú felhasználónál többen nem tudják egyidőben használni a szoftvert.

Erre a fajta licencelésre a Bitmanagement alapvetően nem volt felkészülve, ráadásul bonyolította a helyzetet, hogy a hadsereg nem közvetlenül a német céggel tárgyalt, hanem a Planet 9 Studios nevű disztribútorával.

A felek közti e-mailes kommunikációt átnézve a bíró arra a következtetésre jutott, hogy némi oda-vissza labdapattogtatás után a haditengerészet írásbeli engedélyt kapott a szokatlan licencelésre a Bitmanagementtől.

Ennek megfelelően a felperes kártérítési igénye alaptalan.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!