Nem bízik az SSD-k titkosításában a Microsoft?

crucial mx500 ssd
Crucial MX500 SSD
Vágólapra másolva!
Furcsa változtatás landolt a Windows 10 régebbi kiadásaiban.
Vágólapra másolva!

Tavaly aránylag komoly botrányt tört ki az SSD háttértárak adatbiztonságával kapcsolatban, miután biztonsági kutatók több népszerű meghajtó vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy rosszul lett implementálva bennük a hardveres adattitkosítás, így megfelelő tudás és eszközök birtokában hozzá lehet férni a rajtuk tárolt adatokhoz.

A kép csak illusztráció Forrás: Crucial

Nem véletlenül emlegettük fel az ügyet: a SwiftOnSecurity kiszúrta a Windows 10 Fall Creators Update (1709) és a Windows 10 April 2018 Update (1803) szeptemberi összegző javításainak a leírásaiban, hogy a Microsoft átállította szoftveresre, azaz a PC processzora által végzettre a BitLocker alapértelmezett háttértár-titkosítási módszerét.

Ez azt jelenti, hogy aki extra konfigurálás nélkül aktiválja a kérdéses rendszereken BitLockert, annál a titkosítóprogram nem fog tudomást venni a számítógép SSD-je által kínált hardveres titkosítási lehetőségről, noha eddig a legjobb teljesítmény elérése érdekében ennek a használata volt az alapértelmezett.

Sajnos nem világos, hogy mi a ráció a mostani változtatásban, hiszen a Windows 10 tavaly októberi és idén májusi óriásfrissítéseiben nem végezte el ugyanezt a módosítást a Microsoft. Elképzelhető, hogy a régebbi rendszerekben fény derült valamiféle problémára, amit ilyen módon próbál kezelni a vállalat, de az sem kizárt, hogy tesztelési célból történt a változtatás, és az újabb verziókban is be kívánja vezetni.

Volna ráció az utóbbiban, a tapasztalatok alapján nem lehet megbízni abban, hogy az SSD-k gyártói képesek korrekten implementálni a titkosítást,

ezzel veszélybe sodorva felhasználók adatbiztonságát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!