Munkától a magánéletig minden megváltoztat a mesterséges intelligencia

dell, mesterséges intelligencia
Az elménkkel vezérelt számítógépé lehet a jövő.
Vágólapra másolva!
Emberi aggyal vezérelhető gépeket hozhat magával a Mesterséges Intelligencia! A Dell több ezer topmenedzser véleményére volt kíváncsi azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a jövő.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatásai és hardverei révén az IT piac egyik vezető szereplőjének számító Dell a közelmúltban egy nagyszabású kutatást indított, 4600 iparági menedzser és cégvezető bevonásával. Az érdekelte őket, hogy megtudják, ezek a komoly döntéshozói pozícióval bíró, vezető beosztású szakértők hogyan látják, milyen irányba fejlődik a jövőben a technológiai szektor.

A Dell Technologies Forumon ismertették a felmérés eredményeit. Forrás: Origo

E felmérés a Dell számára azért volt fontos, mert akiket megkérdeztek, azok a későbbiekben hatással lehetnek bizonyos beruházásokra, befektetésekre. És az informatikai szektor szereplőjeként a Dell számára életbevágó, hogy tudja, hogy mi az, amiben hisznek ezek az emberek, mit gondolnak, ezek a fejlesztések hogyan változtathatják meg a munkahelyek működését, és milyen hatással vannak a hétköznapokra és a magánéletre.

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia

A cég által szervezett Dell Technologies Forumon a vállalat magyarországi képviseletének vezetője Rakoncza Zsolt elárulta, hogy nagyon értékes tapasztalatokat hozott a kutatás. Kiemelte, hogy a megkérdezett döntéshozók túlnyomó többsége biztos abban, hogy a különféle mesterséges intelligencia technológiák elterjedése megállíthatatlan. A meglátásuk szerint a jövőben alapvetően formálja át az AI (Artifical Intelligence - mesterséges intelligencia - MI) a munkahelyek működését.

Az elménkkel vezérelt számítógépé lehet a jövő. Forrás: Origo

Ezek az eljárások minden korábbinál hatékonyabbá tehetik bizonyos típusú, alapvetően repetitív, különösebb kreativitást nem igénylő munkafolyamatok működtetését. Az emberi munkaerő sem tűnik el, viszont az elvárások a humán erőforrással kapcsolatban megváltoznak. Már nem az lesz a szempont, az érték egy pozíció betöltése során, hogy ki az aki beszél nyelveket, vagy ki az aki tudja kezelni a számítógépet, hiszen ezek a képességek mostanra magától értetődek. Hanem, hogy ki az, aki hatékonyan képes együttműködni a Mesterséges Intelligenciával. Emiatt az oktatás szerepe is megnő, hiszen ilyen irányba kell formálni az emberek gondolkodásmódját.

Nagyon komoly előnyök

Mindezért cserébe viszont az ilyen mesterséges intelligencia megoldások, tehát például a gépi tanulás, nagyon komoly előnyöket kínál. Meggyorsít, leegyszerűsít ezáltal gazdaságosabbá és költséghatékonyabbá tesz rengeteg munkafolyamatot. Ezáltal pedig rengeteg idő és pénz takarítható meg. Az AI segíthet az igazságosabb munkahelyek megteremtésében is, hiszen egy HR folyamatban résztvevő gép a jelölteket a képességeik alapján értékeli, nem pedig a nemük, koruk vagy társadalmi helyzetük alapján. Objektív információt adnak majd az optimális munkahelyi csapatok létrehozásához,és segítenek az ideális munkahelyi légkör kialakításában.

Biztonsági kockázat

Viszont azzal is egyetértett a megkérdezettek egy része abban, hogy a mesterséges intelligencia által kínált előnyöknek ára is van. 44 százalékuk úgy véli, hogy

az AI eljárásokat csak akkor szabad használni, ha a szabályozásuk megoldott

és a felhasználási feltételeik tisztázottak. Ugyanis működtetésük komoly aggályokat vethet fel például az adatvédelem terén.

A privát szféra

A kutatásban részt vevők többsége arról is meg van győződve, hogy a mesterséges intelligencia technológia nem fog megállni a munkahelyek kapuinál. Úgy vélik, hogy 2030-ra valósággá válhat a házi robot intézménye. Azaz, hogy az otthonokban megszokottá vállnak a többé-kevésbé emberszabású gépek, amelyek vagy a háztartási munkákban segítenek, vagy szórakoztató feladatokat látnak el. Mindenesetre a céljuk az lesz, hogy még kényelmesebbé és egyszerűbbé tegyék a hétköznapi életet.
A kutatás során itt felmerült egy olyan tényező, amitől sokan biztosan megborzonganak:

a megkérdezettek 56 százaléka örülne annak, ha lehetségessé válna, hogy az emberek különféle gépeket vezéreljenek pusztán az elméjük segítségével, mindenféle egyéb periféria használata nélkül.

Ez pedig értelemszerűen olyan technológiák kifejlesztését feltételezi, amelyek közvetlen fizikai kapcsolatba kerülnének az emberi aggyal. Azaz implantátumokról, interfészekről, vagy "csak" olyan megoldásokról van szó, amelyek képesek értelmezni és feldolgozni az agyhullámok változását. Azért ez bárhogy nézzük elég durván hangzik, hiszen, ha ilyen fontos iparági szereplők közül sokan támogatják ezt a koncepciót, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy tettek már lépéseket a megvalósulásának érdekében....

Virtuális és kiterjesztett valóság

Mi némiképp meglepve hallottuk, hogy a kutatásban résztvevők milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak a jövőben a különféle virtuális- és kiterjesztett valóság, azaz VR és AR megoldásoknak. Az tény, hogy a különféle speciális sisakok, szemüvegek és hologram megoldások lehetővé teszik, hogy úgy lehessen tanulmányozni tárgyakat, akár egy autót is, vagy komplex mechanikai szerkezeteket, hogy azok a fizikai valójukban nincsenek ott, és ezáltal pénz, idő és energia takarítható meg. Viszont az is tény, hogy ezek a technológiák nagyon komoly kompromisszumok megkötésére késztetik a felhasználókat, és a korábbi óriási felhajtáshoz képest az ilyen eljárások és eszközök fejlesztéséről mostanában nem sokat hallani. Lehet, hogy a felszín alatt komolyan forrong ez a téma, de az elmúlt időszak nagy nemzetközi szakkiállításain tapasztaltak alapján csak azt tudjuk mondani, hogy ebből bizony nem sok minden látszik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!