A Google miatt omlanak össze a régebbi macOS-ek

apple wwdc 2016 craig federighi
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: Craig Federighi, Apple's senior vice president of Software Engineering, introduces the new macOS Sierra software at an Apple event at the Worldwide Developer's Conference on June 13, 2016 in San Francisco, California. Thousands of people have shown up to hear about Apple's latest updates. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Mégsem az Avid szoftvere áll a jelenség hátterében.
Vágólapra másolva!

Jól indult a hét egyes videoszerkesztéssel foglalkozóknál: az asztali és hordozható Apple Mac számítógépeik egyszer csak maguktól leálltak, majd az újraindításuk után nem tudták többé betölteni az operációs rendszert. Egy ideig úgy tűnt, hogy az érintett gépeken az Avid Media Composer videoszerkesztő a közös pont, így felmerült a gyanú, hogy az okozza a problémát.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Mostanra tisztázódott a helyzet: valójában a Google Chrome szoftverfrissítője áll a háttérben, a Keystone 1.2.13.75-ben lévő hiba tönkreteszi az olyan számítógépeken a fájlrendszer egy részét, amelyeket nem véd a macOS 10.11-ben (El Capitanban) bevezetett System Integrity Protection. Ezt a védelmi vonalat a kártevők ellen találta ki az Apple, de jelen esetben a Google bugos szoftvere ellen is védelmet nyújt.

A helyreállítási parancsok

chroot /Volumes/Macintosh\ HD

rm -rf /Library/Google/GoogleSoftwareUpdate/GoogleSoftwareUpdate.bundle

mv var var_back # var may not exist, but this is fine

ln -sh private/var var

chflags -h restricted /var

chflags -h hidden /var

xattr -sw com.apple.rootless "" /var

A probléma megoldásáig a Google természetesen leállította a Keystone hibás verziójának a terjesztését. A már tönkretett gépek pár konzolparanccsal megjavíthatóak, a kiadásukhoz helyreállító módban kell elindítani a macOS-t, majd root felhasználóként kell bejelentkezni. A parancsok eltávolítják a hibás szoftvert, és adatvesztés nélkül helyreállítják a fájlrendszert.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!