Zöldebb lesz az új PlayStation és Xbox

sony playstation 5 játékkonzol
Így néz ki a PlayStation 5 fejlesztői készlete
Vágólapra másolva!
Még egyetlen konzolgenerációt sem reklámoztak ezzel.
Vágólapra másolva!

A legkülönfélébb iparok után most már a fogyasztóelektronikai termékek gyártói is kezdenek ráeszmélni, hogy ideje külön erőfeszítéseket tenniük a környezetbarátabb termékek készítése érdekében, részben mivel ez egyre inkább elvárás a potenciális vásárlók részéről. A Sony és a Microsoft a napokban közölték, hogy a jövő év végén piacra kerülő új PlayStation és Xbox konzolok esetében már a „zöldség" is tervezési szempont, ez lesz az első környezetbarátsággal is reklámozott konzolgeneráció.

Így néz ki a PlayStation 5 fejlesztői készlete Forrás: Let's Go Digital

Elsőként is a Sony bejelentette, hogy a PlayStation 5-ben opcionálisan bekapcsolható lesz egy energiatakarékos alvómód, amely az aktiválása esetén lementi a konzol háttértárára a rendszermemória tartalmát, majd kikapcsolja a hardvert.

Ezt akkor is képes lesz megtenni a PS5, ha játék közben hagyja ott egy bizonyos időre a tulajdonosa, például elmegy vacsorázni. Hibernált módban olyan 0,5 wattot fogyaszt majd a PS5, ami a töredéke a PlayStation 4 8,5 wattos készenléti fogyasztásának.

A hibernálási funkció hátránya, hogy a konzol felébresztésekor várni kell pár másodpercet, mire megint elindul és visszatöltődik minden.

A Sony szerint ha minden egymilliomodik gamer bekapcsolja a funkciót, akkor évente ezer átlagos fogyasztású, egyesült államokbeli háztartás áramszükségletét lehet majd megspórolni. A funkció mellett a cég persze a saját oldalán is folyamatosan csökkenteni próbálja a szén-dioxid-kibocsátást, például az adatközpontok hatékonyságának javításával.

A fejleményekre persze a Microsoftnak is válaszolni kellett: a cég 825 ezer darab következő generációs Xboxot szénsemlegesen kíván gyártani, 2030-ig pedig 30 százalékkal csökkentené szén-dioxid-kibocsátást a beszállítói láncában. Nem világos, hogy az új Xbox rendelkezik-e majd a riválisában található hibernálási funkcióval, de ha eddig nem lett volna tervbe véve, akkor még van idő implementálni azt a termék megjelenéséig.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!