Két súlyos sebezhetőséget javított a Microsoft

laptop notebook internet bögre kávé tea iroda
Vágólapra másolva!
Az Internet Explorerben és a Windows Defenderben is komoly hibákat fedeztek fel.
Vágólapra másolva!

Nem akar véget érni a Microsoft szeptemberi vesszőfutása. A Windows 10 May 2019 Update-hez ebben a hónapban kiadott összegző frissítés elég sok problémát okozott: egyeseknél meghalt a Start menü és az operációs rendszer keresője, mások hangproblémákról panaszkodtak, megint másoknál pedig a hálózati vezérlők álltak le valamiféle bug miatt. Hab a tortán, hogy a Start menüs és keresős problémát egyelőre javítani sem tudja a Microsoft, mert nem érti a hibajelenség okát.

Forrás: Burst / Pexels

Ezzel nincs vége a mókának, a Microsoft hétfőn közölte, hogy soron kívüli biztonsági javítást adott ki az Internet Explorer és a Windows Defender összes támogatott verziójához. A régi böngészőben egy olyan sérülékenységet fedeztek fel, amely egy kártékony weblap betöltése esetén távoli kódfuttatást tesz lehetővé az áldozat számítógépén, ráadásul a hiba már aktív kihasználás alatt áll, célzott támadások során használják.

A Windows Defenderben egy szolgáltatásmegtagadásra használható hibát javítottak a Microsoft illetékesei, ezt kihasználva a támadók letilthatják a Windows egyes rendszerkomponenseinek a betöltését.

Az Internet Explorer hibajavítása jelenleg csak manuálisan tölthető le a Microsoft Update katalógus webhelyről,

ami rendkívül szokatlan a sebezhetőség súlyosságának a fényében. Aki nem szeretné innen elindulva manuálisan megkeresni a specifikus Windowsához készült patchet, az ne használja a 2019. október 8-án, magyar idő szerint este hét óra tájékán elérhetővé váló frissítések telepítésééig az Internet Explorert.

A Windows Defenderhez készült javítás elméletileg 48 órán belül mindenkinél települ, aki a Microsoft vírusirtóját használja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!