Áttörést érhettek el egy kvantumszámítógéppel

google bristlecone kvantum
Google Bristlecone
Vágólapra másolva!
Tízezer év helyett három és fél perc alatt végzett el egy számítást.
Vágólapra másolva!

Tavaly márciusban a Google bemutatta a 72 kvantumbites Bristlecone lapkáját, az akkori remények szerint a számítási egység praktikus áttöréssel kecsegtetett a kvantumalapú számítástechnikában. Most úgy tűnik, hogy összejött a nagy mutatvány: a kutatók 3 perc és 20 másodperc alatt el tudtak végeztetni a Bristlecone-nal egy olyan számítást, ami a jelenlegi hagyományos számítógépeken tízezer évet venne igénybe.

Google Bristlecone Forrás: Google

Az óriási áttörésről a Financial Times számolt be, a kísérleti algoritmuson a Google és a NASA szakemberei dolgoztak. A kutatók az amerikai űrügynökség webhelyén tették elérhetővé a bejelentést, viszont röviddel az első médiabeszámoló után törölték azt, és hírünk írásáig nem adtak tájékoztatást ennek a miértjéről.

A mostani pozitív fejlemények ellenére a kvantumszámítógépek kora továbbra is távol van, a hagyományosabb fizikai sajátosságok mentén működő számítógépeket pedig jó eséllyel soha nem fogják leváltani. Ennek oka, hogy a két technológia eltérő területeken jeleskedik, a kvantumgépek szinte biztosan erősen specializáltak maradnak majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!