Lemondott a szabad szoftver mozgalom kulcsfigurája

richard stallman
Richard Stallman
Vágólapra másolva!
Stallman védeni próbálta Jeffrey Epstein egyik volt kliensét.
Vágólapra másolva!

Váratlan botrány támadt a szabad szoftveres közösségben, miután a GNU Projectet elindított és a Free Software Foundationt megalapított Richard Stallman egy e-mailben részlegesen védelmébe vette a 2016-ban meghalt, a mesterséges intelligencia kutatásában úttörő szerepet játszott Marvin Minsky-t.

Richard Stallman Forrás: NicoBZH / Wikimedia Commons

Mint nemrég kiderült, a Minsky annak idején a nemrég öngyilkosságot elkövetett, emberkereskedelemmel vádolt Jeffrey Epstein milliárdos egyszeri ügyfele volt, állítólag a közvetítésével szexuális kapcsolatot létesített az akkor 17 éves Virginia Giuffrével. Stallman a nagy port kavart levelében azzal érvelt, miszerint Minsky számára valószínűleg nem volt nyilvánvaló, hogy nem valamiféle szabad akaratból vállalt prostitúció történt, éppen ezért is igazságtalannak tartja, hogy az áldozat szexuális zaklatónak nevezi a volt kollégáját.

Stallman nem úszta meg száraz bőrrel Minsky spekulatív mentegetését: kénytelen volt lemondani a MIT-s vendégkutatói státuszáról, és távozik a Free Software Foundation elnöki posztjáról is.

Stallman egy rövid blogbejegyzésben azt írja, hogy a lépéseket a személyére és az MIT-re nehezedő nyomás miatt teszi, amely félreértések és rosszindulatú szókiforgatások sorozata miatt jött létre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!