Kiadta a felhasználóit a filmkalóz app a jogvédőknek

kalóz kisfiú szemkötő warez
A child dressed as a pirate takes part in a Halloween party at the US military camp Bondsteel near the town of Ferizaj on October 30, 2015. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI / AFP / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Várhatóan tömegesen perli majd Hollywood a warezolókat.
Vágólapra másolva!

Már jó ideje vége van az internetes kalózkodás hőskorának, részben mivel minden eddiginél könnyebbé és olcsóbbá vált legálisan tartalmakhoz jutni, részben pedig mert a kalóz portálok és appok használata is nagyon rizikósabbá vált a warezolni kívánók számára.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Armend Nimani

A legújabb példa az utóbbira, hogy a filmek és sorozatok streamelésére létrehozott, Android és iOS rendszerekre készült CotoMovies app üzemeltetőjét megtalálta és sarokba szorította a Hellboy és a Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása című film jogait védő ügyvédi iroda.

A TorrentFreak beszámolója alapján a CotoMovies üzemeltetője jogi nyomásra üzletet kötött a jogvédőkkel: ha leállítja az appot, nyilvánosan bocsánatot kér a jogsértésekért, továbbá átadja a felhasználókról a rendelkezésére álló adatokat, akkor ép bőrrel megússza az esetet. Jelen pillanatban nem világos, hogy az üzemeltetőnek kell-e bármennyi kártérítést fizetnie, ezt sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni nem tudta a forrás.

Az viszont biztos, hogy a felhasználói adatok segítségével az ügyvédi iroda a kalózok utána kíván menni.

Ez a taktika sokkal több bevétellel kecsegtet, mintha az app üzemeltetőjéből próbálnának feleslegesen millió dolláros kártérítéseket kihúzni a szellemi tulajdonok megsértéséért. Az ötlet az, hogy az IP-címek alapján megpróbálják felfedni a warezolók kilétét, majd leveleket küldenek nekik, hogy egy jogvédő szemmel kis összegű, bár az átlagember számára még így is óriási pénznek számító kártérítésért cserébe peren kívül rendezhetik az ügyet.

A címzettek java érdemi ellenállás nélkül fizetni fog, csak ne legyen „bírósági ügy" a kalózkodásból.

Jelen pillanatban rejtély, hogy a CotoMovies üzemeltetője milyen felhasználói adatokat tudott átadni a jogvédőknek, ezek mit árultak el róluk. Ha sikerül is az adatok alapján megtalálniuk a filmeket megnézett warezolók egy részét, akkor valószínűleg csak az egyesült államokbeli kalózoknak van félnivalójuk, anyagi és jogi okokból a hollywoodi jogvédők nem szoktak más országokban is eljárásokat indítgatni, hogy megpróbálják kideríteni az IP-címekhez tartozó előfizetők személyazonosságát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!