A vírusok után a cheaterekre csapna le a Kaspersky

Esport, The International 6, twitch tv, sling tv
Vágólapra másolva!
Az esportos csalások detektálására tervezett szoftvert.
Vágólapra másolva!

A Kaspersky megtette az első lépést afelé, hogy az esportokban is biztosított legyen a fair play: a vállalat bemutatta új megoldása, a Kaspersky Anti-Cheat béta verzióját, amelynek segítségével a versenyszervezők felvehetik a harcot játékokban való csalások ellen.

A kép csak illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

Az új felhőalapú megoldással a Kaspersky valós idejű csalásészlelést kínál és automatizált jelentéseket oszt meg az ügyféllel, aki aztán saját döntése szerint fegyelmi intézkedést tehet a szabályszegők ellen. A megoldás bejelentésére és bemutatására 2019. szeptember 7-én, a StarLadder Berlin Major 2019-es versenyen került sor.

Az online játékosok napjainkban gyakran találkoznak csalással a játékok során. A legutóbbi Irdeto Global Gaming Survey elnevezésű felmérés szerint mindössze 12%-ra tehető azok aránya, akiknek többjátékos játékélményét még nem rontották el más játékosok tisztességtelen cselekedetei,

míg minden harmadik játékos bevallotta, hogy szokott csalni.

A szabályszegők megakadályozhatják a tisztességes vagy profi játékosok versenyekben való részvételét, ami negatív hatással van a játékosok közösségén belüli kapcsolatokra. A csalás emellett egy verseny népszerűségére és hírnevére is hatással lehet, és végső soron csökkentheti a szervezők bevételét vagy a jövőbeli partnerkapcsolatok számát.

Hogy minimálisra csökkentse a tisztességtelen magatartás eshetőségét az online esport versenyeken, a Kaspersky bevezette Anti-Cheat csalásellenes rendszerét, amely az esport platform API-ján keresztül könnyen integrálható, a játékosokra alkalmazható, és használatával

biztosítható a fair play a versenyek online szakaszában, amikor a csalás ellenőrzése különösen nehéz.

A megoldás alkalmazásakor a játékosnak az online versenyben való részvételhez fel kell telepítenie a platform által terjesztett Anti-Cheat klienst. A kliens játékos gépére való feltelepítését követően a megoldás információkat gyűjt a játék menetéről, elküldi azokat a Kaspersky Anti-Cheat felhőbe, ahol megtörténik a gyanús események elemzése. Ezzel egyidejűleg a versenybíró közvetlen, valós idejű jelentéseket kap a csalásokról egy webes kezelőfelületen keresztül. A Kaspersky Anti-Cheat megoldása így technikai bizonyítékkal szolgál a csalásról anélkül, hogy intézkedne a játékossal szemben, ugyanakkor a bíróra és a verseny szervezőire bízza a végső döntés meghozatalát.

A csalásészlelés biztosítása során a Kaspersky Anti-Cheat a felhasználói élményt helyezi az első helyre, és nincs hatással a játék folyamatára, illetve nem terheli túl a játékszervereket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!