Nem lehet törvényesen elindítani az iPhone gyártását

jony ive tim cook apple iphone xr
Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor
Vágólapra másolva!
Idén is munkajogot sértett az Apple és a Foxconn.
Vágólapra másolva!

Gyártási szempontból különleges jelenség az iPhone, hiszen az új generációs modellek piacra dobásának az idején hirtelen óriási mennyiséget kell gyártani belőle, utána viszont folyamatosan és gyorsan csökken az előállítandó mennyiség. Az Apple által megadott határidők persze szűkek, ami miatt a Foxconnak az év néhány hetében a szokásosnál masszívan több munkaerőre van szüksége.

Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor Forrás: Apple

A kínai munkajogok betartásáért kampányoló China Labor Watch csoport leleplezte, hogy a jelenség miatt az Apple és a Foxconn újból jogsértést követtek el: a holnap bemutatkozó iPhone mobilok gyártósorain augusztusban dolgozó munkaerő 50 százaléka nem főállású alkalmazott volt, noha a vonatkozó kínai törvény szerint

a kölcsönzött munkaerő aránya legfeljebb 10 százalék lehet.

Mint kiderült, az átmeneti munkaerő jókora része gyakornok címszó alatt foglalkoztatott középiskolás tanuló volt, akik szeptemberben visszaültek az iskolapadba. Viszont a képletből való kiszedésük után is 30 százalék körül maradt a szezonális munkaerő aránya.

A szervezet szerint ezt minden egyes évben eljátssza a két vállalat, az inkognitóban végrehajtott tényfeltárási akciója után nem is próbálták tagadni a helyzetet.

Mint minden évben, most is megígérték, hogy megpróbálnak majd tenni valamit a probléma megoldása érdekében, és ezzel valószínűleg le van zárva az ügy.

Az Apple és a Foxconn közül realisztikusan csak az előbbi tudna tenni a praktika ellen: több időt kellene biztosítania a szükséges készletek legyártására, különben a partnerének nincs más választása, minthogy néhány hétre törvénytelen mennyiségű munkaerőt kölcsönözzön.

Enélkül nem lenne képes leszállítani a szerződésben meghatározott mennyiségű telefont.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!