Már az egyetemi tananyagban is kártevő lehet

Vágólapra másolva!
A Kaspersky szerint az egyetemi digitális tananyagokban is egyre több a kártevő.
Vágólapra másolva!

A Kaspersky egyik friss tanulmánya a hallgatókkal és az általuk letöltött iskolai fájlokkal foglalkozott. Összesen 356 000 olyan esetre bukkantak, amikor valamilyen kártékony szoftver próbálta meg telepíteni magát.

Az esetek 34 százalékában valamilyen tankönyv letöltésekor bukkant fel a kártevő, a többi dolgozatokkal volt kapcsolatos.

Forrás: Sky News

Mindez arra utal, hogy már sajnos már az egyetemi digitális tananyag is remek táptalaj a kártevők számára, és könnyű begyűjteni ezekből valamilyen malware-t. A Kaspersky talált viszonylag ártalmatlan elemeket (mint a torrentletöltő MediaGet), de komolyabb tételeket is, amelyek például kriptobányász kártevőt telepítettek.

A letöltések emellett olyan férgekkel is kapcsolatban álltak, amelyek a Stalk kártevőhöz vezettek – ez képes fontos hálózatokat megfertőzni, majd tovább terjedni az e-mailes névjegyek között.

A Kaspersky szerint a megfelelő végpontvédelem mellett hasznos a PC operációs rendszerét frissen tartani, valamint alaposan megválogatni a letöltéseinket. Chromebook vagy MacBook használata is segíthet.