Nyugdíjba küldheti a tévéket a centikről óriási képet vetítő projektor

VAVA, 4K, HDR, projektor
VAVA 4k HDR projektor.
Vágólapra másolva!
A hagyományos projektoroknak számos előnyük van, hiszen hatalmas, jó minőségű, színpontos kép létrehozására képesek, azonban akad egy óriási hátrányuk is: nagy térre van szükségük, hiszen a többméteres vetítési távolságukba eső zónát gyakorlatilag kiharapják a térből. Ennek következtében pedig nem lehet kényelmesen mászkálni a szobában, hiszen az ember kitakarja a képet.
Vágólapra másolva!

De mint sok minden másra, erre is született már megoldás! A VAVA fantázianévre hallgató masina esetében ugyanis a fejlesztők azzal kecsegtettek, hogy gyakorlatilag centiméterekről képes nagy, élvezhető minőségű kép előállítására. Ezt muszáj volt kipróbálnunk!

Szokatlan külső

A projektoroktól azt szoktuk meg, hogy általában ormótlan téglatestek, amelyek orrán ott figyel a lencse. A VAVA esetében viszont ez teljesen hiányzik. A speciális optikát ugyanis a termék tetején rejtették el, ennek köszönhetően pedig első pillantásra meg sem lehet róla mondani, hogy ez egy vetítő. A külsőre egyébként láthatóan odafigyeltek a tervezésnél, az éleket lekerekítették, az oldalát pedig szürke szövetburkolat fedi.

VAVA, 4K HDR projektor! Forrás: Origo

Az összhatás elegáns, harmonikus, így a modell gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe viszonylag harmonikusan beilleszthető. A szükséges csatlakozók sem hiányoznak róla, így egyszerűen és gyorsan rádugható bármilyen számítógép, asztali médialejátszó, játékkonzol, DVD-lejátszó vagy valamilyen hangcucc, és még beépített WiFi-vel is rendelkezik.

Tudja? Tudja!

Az első bekapcsolást követően választ is kaptunk az égető kérdésre: A VAVA tényleg képes arra, hogy rendkívül kis távolságról vetítsen hatalmas képet. Ha 15 centiméterre tesszük a faltól, akkor kapunk egy 100 inches képátlót, ami tényleg gigantikus, és azonnal egy mozit csinál a nappaliból. Ha pedig öt centiméteres távolságra helyezzük a faltól, akkor pedig értelemszerűen a kép is csökken, nagyjából 65 inchre. Tehát ilyenkor nagyjából annyi helyre van szüksége mindennel együtt, mint egy ugyanekkora képátlójú tévének (ha az nem a falon lóg). Azzal a "kis" különbséggel, hogy ezt a projektort használat után betehetjük a fiókba, sőt még akár nyaralni is magunkkal vihetjük egy átlagos méretű táskában, erről pedig ugyebár egy televízió esetében le kell mondani.

Képminőség

Az ultrarövid vetítési távolság megvan, de ez még nem minden. Ha a kép minősége gyatra lenne, akkor nem érne az egész semmit sem. De erről szerencsére szó sincs! A VAVA esetében azt az ALPD 3.0 képalkotási eljárást alkalmazták, amelyet jelenleg is rengeteg filmszínházban használnak. A tökéletes feketét, mint olyat, sajnos el lehet felejteni, és az is igaz, hogy vannak olyan LCD tévék is, amelyek kontrasztosság terén verik ezt a modellt. A valós kontrasztarány ugyanis 3000:1, aminél például a QLED tévék sokkal jobban teljesítenek. Viszont az is tény, hogy a színek kellően markánsak, élénkek, zavaró fátyolosságnak nyoma sincs, mint ahogy az úgynevezett szúnyogháló effektet is sikerült száműzni, azaz nem látszik rácsozat a képpontok között.

A csatlakozókínálat megfelelő Forrás: Origo

A projektorok komoly Achilles-sarka, hogy fényes szobában nem igazán lehet őket használni. A VAVA esetében erre nagyon odafigyeltek, hiszen a készülék maximális fényereje 6000 ANSI lumen, ami kiemelkedőnek számít a mai otthoni projektorok csoportjában. Azonban ez sem elég arra, hogy jól látható maradjon a kép, ha besüt a nap a helyiségbe. Tehát valamennyire be kell hozzá sötétíteni mindig. A legjobb képminőséget akkor érjük el, ha teljesen sötét van, szóval e téren a televíziók továbbra is jóval kényelmesebben, egyszerűbben és sokoldalúbban használhatóak. És ha már a fénynél tartottunk: A termék a manapság rém divatosnak számító lézeres fényforrásra épül, ami drágább, mint a hagyományos izzók, viszont ennek köszönhető a viszonylag magas fényerő, és a nagy üzemidő. A lézerdiódák élettartama ugyanis 25 000 óra, ami többszöröse a halogénes lámpák által produkált időtartamnak.

VAVA 4K HDR projektor Forrás: Origo

A VAVA képes a 4K felbontás megjelenítésére, ami az ilyen méretű projektorok szegmensében ma még egyáltalán nem számít hétköznapinak. Ráadásul szavatolja a nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR10 szabvány) kezelését is, és a viszonylag nagy fényerő miatt a HDR effekt kifejezetten látványos.

Beépített hangrendszer

A gyártó a termékkommunikációban nagyon lelkendezik az integrált Harman Kardon hangrendszerről. Tény és való, hogy ennek köszönhetően lehet úgy használni a masinát, hogy nem kell csatlakoztatni hozzá semmilyen audioeszközt. Azonban a hangminőség messze van a csodástól. A megszólalás borzasztó steril, műanyag hatású, hiányoznak a basszusok, a magasak bántóan csattognak, a sztereó, mint olyan, nem létezik, azaz nem az igazi a végeredmény.

Irányítás

Az Android okostévérendszer kezelőfelülete a nagy színes ábráknak köszönhetően kellően felhasználóbarát. Minden könnyen meglelhető, az egyes funkciók, opciók a helyükön vannak, csak kár, hogy magyarul nem kommunikál.

A maximális fényerő 6000 ANSI lumen, de azért a használatához jól be kell sötétíteni Forrás: Origo

Egy alkalmazásboltból jó néhány internetes szoftver tölthető le, így például médialejátszó vagy híroldalak applikációi, és persze a kötelező tartalomszolgáltató programok sem hiányoznak. Ennek köszönhetően elérhető a Netflix vagy a YouTube, hogy néhány fontos példát említsünk. A hardver teljesítménye viszont karcsú, emiatt az appok betöltése során elő-előfordult némi akadozás, belassulás. A termék mellé járó távirányító nem valami extra darab, kicsit kevés rajta a gomb, de azért a fő funkciók gyorsan elérhetőek a segítségével.

Megváltja a világot?

A termék még csak előrendelési fázisban van, így kerül 2550, azaz közel 750 000 forintba. Ez pedig azért kegyetlenül sok pénz, hiszen ennél jóval kevesebb pénzért lehet ma már kapni 4K felbontású, HDR támogatású OLED tévét is akár. Igaz, ezzel a projektorral nagyobb képátló érhető el, ráadásul könnyen el is pakolható, mozgatható.

Ám az is tény, hogy magas fényerő ide vagy oda, a VAVA sem használható normálisan világosban, hasonlóan a többi projektorhoz.

Szóval ugyan megvannak az előnyei az ultrarövid vetítési távolságú készüléknek, sötétben a kép minősége is rendben van, de az biztos, hogy ezek a modellek, legalábbis most még, nem fogják nyugdíjazni a tévéket.
Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!