Németországban mobilnetezünk a legtöbbet

roaming, telefon, mobil, európa
Vágólapra másolva!
A magyar fesztiválokon legtöbbet roamingoló nemzetekre is fény derült.
Vágólapra másolva!

A Telenor éves adatroaming-riportja összegzi, hogy miként változtak a magyarországi mobilhasználók külföldi mobilnet-használati szokásai, és hogy mely nemzetek előfizetői a legaktívabb adatroamingolók a Hipernet-hálózaton. A Telenor előfizetői a 2017-es, kedvező EU roaming szabályozás életbe lépését követően több mint 2,2 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak az EU-ban az elmúlt egy évben; ezzel együtt Európán kívül is nőtt a roaming adathasználat.

Forrás: Origo

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak. Ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat-, hang- vagy SMS-forgalomról.

A legnépszerűbb tarifáknak pedig roaming során akár a teljes adatkerete felhasználható.

Ennek a változásnak köszönhetően már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés. A növekvő tendencia azóta is folytatódott: a most vizsgált 2018. június 1. és 2019. május 31. közti időszakban az első évhez képest közel megduplázódott az adatforgalom, amelyet a telenoros ügyfelek generáltak EU-s és 1-es díjzónába tartozó mobilhálózatokon.

Ez a vizsgált egy év alatt összesen több mint 2,2 millió gigabájt roaming-adatforgalmat jelent. Az EU-s 1-es díjzónában mért roaming-adatforgalom növekedési aránya a belföldön mért növekedési arányt is meghaladja.

A németeknél mobilnetezünk a legtöbbet
Akárcsak a 2017 és 2018 nyara közötti időszakban, az elmúlt egy évben is Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban használták a legtöbbet a mobilinternetet a magyarországi Telenor-ügyfelek. A Telenor EU-roaming toplistájának ötödik helyén Horvátország végzett, míg az Egyesült Királyság a hatodik helyre futott be, akárcsak tavaly.

Forrás: Telenor

A téli-nyári adatforgalmat összehasonlítva Németország és Ausztria esetén sokkal kiegyenlítettebb a mobilforgalom eloszlása, míg Olaszországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Horvátországban nagyon komoly szezonalitás érzékelhető: a téli hónapokban jelentősen visszaesik a telenorosok roaming-adatforgalma. Az uniós tagállamok közül a legkevesebb adatot Lettországban, Litvániában és Észtországban generálták a Telenor-ügyfelek, ami nem meglepő, hiszen ezek az országok kevésbé népszerű turisztikai célpontnak számítanak.

Meglepő adatok az EU-n kívülről
A vizsgált időszakban az unión kívüli országokban mintegy 40 százalékkal emelkedett a Telenor ügyfeleinek roaming-adatforgalma. Tavalyhoz képest átalakult a toplista sorrendje: a legtöbb adatot az Egyesült Államokban forgalmazták az ügyfelek, a második helyre került a tavalyi aranyérmes Izland, Svájc pedig megőrizte harmadik helyét.

Forrás: Telenor

Idén a negyedik helyre a magyarok körében népszerű üdülőhelynek számító Törökország futott be, egy hellyel maga mögé utasítva a tavalyi negyedik helyezett Szerbiát. A top 10-es listán Kína, Oroszország, Ukrajna, Izrael a soron következők az adatforgalom alapján, a tizedik helyre pedig Thaiföld került, de még ebben az országban is másfélszeres növekedés ment végbe egy év alatt.

Itthon a britek neteztek a legtöbbet
Érdekesen alakul a Telenor magyarországi Hipernet-hálózatára csatlakozó, külföldi SIM-kártyát használó felhasználók toplistája: bár hazánkba a legnagyobb számban német turisták látogatnak, mégis a brit és a román előfizetést használók generálták a legnagyobb adatforgalmat a Hiperneten az utóbbi egy évben – e két nemzet forgalma között csupán néhány százalék különbség volt.

Forrás: Telenor

A német mobilnetezők nagyjából negyedével kisebb forgalmat bonyolítottak a Telenornál, az osztrákoké pedig csaknem feleannyi volt, mint a briteké. A top tízes lista ötödik helyére a lengyel, a hatodikra a svéd, a hetedikre a holland, a nyolcadikra az olasz, a kilencedikre a norvég, a tizedikre pedig a dán felhasználók futottak be. Egy másik érdekesség, hogy bár a Cseh Köztársaságból érkezik a harmadik legtöbb turista hazánkba, az ő adatforgalmuk csak a tizenötödik legnagyobb volt.

A Telenor 4 nagyobb magyarországi fesztivált is megvizsgált, arra keresve a választ, hogy melyik ország mobilelőfizetői roamingoltak a legtöbbet a Hiperneten a fesztiválok térségében.
Az alábbi táblázat a Sziget, a Balaton Sound, a VOLT és az Ozora fesztiválok idején és térségében mért roaming forgalmat mutatja be, országokra bontva:

Forrás: Telenor

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!