Korrekt mobil olcsón, de rossz helyen gyűjti az ujjlenyomatot

Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
A kávák jó vékonyak!
Vágólapra másolva!
A korábban csak a rettenet olcsó telefonjairól ismert Honor 2019-re szépen felépítette magát, és mobiljaival már igen széles spektrumot fed le. 
Vágólapra másolva!

A nyár közepén bemutatott Honor 20 Pro fantázianevű termékkel pedig a cég egy újabb akadályt kívánt átlépni, hiszen az előzetes információk alapján a termék egyes tulajdonságaival, konkrétan a fotós funkcióival már az elit kategóriás termékekkel is képes felvenni a versenyt. Megnéztük, hogy mindebből mi igaz, hogy hogyan sikerült a Honor 20 Pro!

Fotós mobil?

Kezdjük is rögtön a kamerákkal! A hátlapra egy nagyon komoly rendszert építettek, aminek a része egy óriási felbontású, 48 megapixeles főkamera, egy 8 megapixeles telefotó egység, amivel mód nyílik a zoom funkció használatára, egy 16 megapixeles, 117 fokos, azaz ultraszéles látószögű modul, aminél a megszokottnál több minden fér bele a képbe, és egy 2 megapixeles makró lencse, amivel akár pár centis távolságból is készíthetünk fotókat. Tehát a fő cél az volt, hogy egy olyan képalkotó ökoszisztémát hozzanak össze, aminek révén a telefon sokféleképpen használható fotózásra, attól függően, hogy mi az aktuális téma. Nyilván, ha egy hegytetőn állunk, és tájképet készítünk, akkor nagyon hasznos az ultraszéles látószög, de ha ugyanott egy virágot szeretnénk megörökíteni, akkor pedig a makró jön nagyon jól.

A csillogó hátlap árnyalatai változnak attól függően, hogy hogyan mozgatjuk a terméket. Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint minden egyes kameramodul hasznos, szóval a koncepciónak van értelme. Mindez persze sokat nem érne, ha a képek minőségével komoly gond lenne, de erről szerencsére szó sincs. A tapasztalataink szerint világosban, mesterséges fénynél és sötétben is lehet egészen jó fotókat lőni a készülékkel, amelyből a beépített szűrők, effektek és a Profi mód sem hiányzik. Ez utóbbinak köszönhetően a felhasználó bizonyos korlátok között módosíthat jó néhány paraméteren, például az ISO érzékenységen, a záridőn vagy a rekeszértéken. Nincs akkora mozgástér, mint egy "rendes" fényképezőgép esetében, de azért viszonylag sok lehetőségünk van, hogy kedvünk szerint befolyásoljuk a végeredményt.

Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.
Honor 20 Pro, teszt, okostlefon.

A szelfikamerája is erősebb az átlagnál, hiszen ennek felbontása 32 megapixel, és a különféle extra szolgáltatások egy része ennek használatakor is elérhető.
Videókészítés során is jobban teljesít az átlagnál, hiszen például módot ad 4K anyagok elkészítésére, igaz csak másodpercenkénti harminc képkockás rögzítési sebesség mellett. Viszont, ha valaki beéri a Full HD-val, akkor a képkockaszám duplájára növelhető, és mód nyílik a szuperlassítás mód használatára is. Ez utóbbinál a felbontás ugyan csupán HD, viszont a másodpercenként felvett 960 képkocka döbbenetesen látványos felvételek elkészítését teszi lehetővé.

Erősnek erős

A hardverrel sem spóroltak, de az tény, ha ma már azért vannak a Honor 20 Prónál erősebb mobilok a piacon. A nyolcmagos, Kirin 980, a 8 GB RAM és a Mali G-76 grafikus chip által produkált teljesítmény tavaly még abszolút a csúcskategóriát jelentette volna, ma viszont már csak a második vonalhoz elég. Ezt a szintetikus tesztek is alátámasztották, hiszen az AnTuTu programon 245 000 pontot ért el, aminél a jelenlegi top készülékek már 30 százalékkal jobb eredményt produkálnak.

A kávák jó vékonyak! Forrás: Origo

Ez annyiban nyilvánul meg, hogy a nagyon nagy felbontású képek betöltése nem olyan gyors, mint azok esetében, és a hatalmas felbontású videók szerkesztése is tovább tart, valamint előfordulhat, hogy egyes csúcsjátékoknál egy-két fokozatot vissza kell venni a grafika részletességéből, és az effektek intenzitásából. 256 GB-os adattárolásra szolgáló flash memóriával látták el, ez a tárolókapacitás, legalábbis ma még, bőven elég mindenre. Akár évekig használhatjuk úgy a telefont, hogy azzal kéne foglalkozni, hogy mit kell törölni, hogy legyen elég hely a képeknek, alkalmazásoknak, frissítéseknek.

Kijelző

A kijelző viszont nem kifejezett erőssége. A 6,26 hüvelykes, 19,5:9 képarányhoz társuló 1080 x 2340 felbontás magában nem lenne rossz, viszont az alkalmazott IPS LED LCD képalkotási technológia nem az igazi. Valamilyen OLED kijelző sokkal jobban bevált volna, egyszerűen azért, mert enyhe fátyolosság mindig érezhető, a tökéletes fekete hiányzik, és a kontraszt is csak 1340:1. A betekintési szög terén is észrevehetőek kisebb anomáliák, hiszen ha elfordítjuk a készülékházat, azt fogjuk tapasztalni, hogy enyhén fakulni kezdenek a világos árnyalatok. Azt túlzás lenne állítani, hogy csúnyák a képek, hogy rondák a tónusok, csak hát a képi világ lehetne jobb is. A maximális fényereje kellően nagy ahhoz, hogy akár napfényben is tudjuk használni a készüléket, viszont igaz, hogy ilyenkor már nem annyira átütőek a színek, és a finomabb részletek eltűnhetnek a szemünk elől.

Menő dizájn?

A Honornál el vannak ájulva az általuk csak Dinamikus-Holografikusnak nevezett dizájnvonaltól, mondván, ilyen innovációt még nem látott a világ. Viszont, ha valaki megnézi, csak azt fogja tapasztalni, hogy a hátlap bazári módon csillog, változtatja a színét, ahogy forgatjuk, és csúnyán meglátszódnak rajta az ujjlenyomatok. Azt nem tudjuk, hogy ez mitől "Holografikus", de mindegy, fogadjuk el, hogy ők így hívják, viszont ettől még igaz marad, hogy a kevesebb több lett volna.

Nagyon komoly kamerarendszer került a hátuljára Forrás: Origo

Ezt leszámítva a dizájn teljesen rendben van, a kávák ultravékonyak, és a kijelzőbe vágott kameralyuk is totálisan modern külsőt kölcsönöz a terméknek. Az illesztések pontosak, az alumínium készülékház kialakítása ergonomikus, a fogása kényelmes. Az alkalmazott USB Type-C csatlakozó a legjobb választás, azt viszont nem tudjuk és nem is lehet megbocsájtani, hogy a hagyományos fejhallgató csatlakozót lehagyták róla. Azt még muszáj megemlítenünk, hogy egy 4000 mAh akkumulátor került bele, ami használattól függően 11-13 órányi üzemidőt szavatol 50 százalékos fényerő mellett. Ez pedig ma meglehetősen jónak számít!

Megéri?

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy a Honor 20 Pro egy bizonyos tulajdonságaiban kiemelkedő, de azért távolról sem hibátlan telefon. A kijelzője közepes, a dizájntól sem voltunk annyira elájulva, viszont a teljesítménye és az akkumulátora nagyon rendben van, a fotós képességei pedig kiemelkedően jók! 180 000 forintba kerül, az ára a tudásához, képességeihez képest pedig kifejezetten kedvező.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!