Bezár a Sony Mobile svéd kirendeltsége

telefon vásárlás
--FILE--Sony Xperia Z2 and Z3 smartphones are for sale at a store in Yichang city, central China's Hubei province, 9 October 2014. Sony is to pull back significantly from the Chinese mobile market and appoint a new executive to head its mobile division as the company steps up efforts to fix its struggling smartphone business. The Japanese entertainment and electronics group reported a 136 billion yen ($1.2 billion) loss for the three months ended September 3, up from 19.6 billion yen a year earlier after it said in September that it would book a charge of about 180 billion yen ($1.65 billion) to write down the value of its mobile unit. Pummelled by the influx of cheaper handsets from Chinese rivals such as Xiaomi, chief executive Kazuo Hirai recently conceded that Sony's smartphone strategy was not working and announced a 15 per cent cut in its mobile division workforce.
Vágólapra másolva!
Az Ericsson mobilos részlegének és a Sony Ericssonnak is ez volt a főhadiszállása.
Vágólapra másolva!

Teljesen természetes, hogy a nagyvállalatok különböző részlegei jelentősen eltérő üzleti eredményeket tudnak felmutatni, azonban a Sony okostelefonos divízióját egyre több befektető már csak púpnak tartja a cég hátán. Sajnos nem véletlenül, az idei második negyedévben a történetének legrosszabb eredményét produkálva csupán 900 ezer telefont értékesített világszerte.

A kép csak illusztráció Forrás: Imaginechina/Ren Weihong

Összehasonlítási alapul a tavalyi azonos időszakban még 2 millió Xperiát sikerült eladnia a cégnek, a csúcson pedig 2014 utolsó negyedévében volt, akkor 11,9 millió mobilt tudott értékesíteni. A minden eddiginél borzalmasabb eredmény hatására a részleg most már éves szinten csak 4 millió telefon eladásával számol, korábban még 5 millió eladást prognosztizált.

A Sony Xperia készülékek negyedévenkénti eladásai (millióban) Forrás: Sony Mobile

Nem világos, hogy a Sony Mobile mekkora anyagi veszteséget termelt az előző negyedévben, az anyacég ugyanis áprilisban egybeolvasztotta több másik addig szintén különállóként kezelt részleggel az Electronics Products & Solutions nevű új üzleti egységbe. Arról pedig nem ad tájékoztatást, hogy ezek a korábbi részlegek egyenként hogyan teljesítenek anyagilag, csak a kombinált számaik nyilvánosak.

Annyit viszont biztosra lehet venni, hogy a Sony Mobile anyagilag továbbra is elkeserítő helyzetben van, erre a legújabb bizonyíték, hogy a nagyon közeli jövőben bezár a svédországi Lundban lévő irodája, a tavaly őszi 200 fős leépítés után most újabb 60 főt érintő elbocsátás következik.

A források szerint egyes dolgozóknak pozíciókat fognak majd ajánlani a Sony Nordic más részlegeinél, így várhatóan kevesebb személynek kell majd magától új munka után néznie.

A lundi iroda bezárása szentimentális szempontból különösen nagy jelentőségű: ez volt az Ericsson mobilos részlegének a főhadiszállása, majd 2001-től a Sony Ericssoné. A Sony 2012-ben vásárolta ki az Ericssont a közös mobilgyártóból, utána pár hónappal költözött Tokióba a Sony Mobile vezetése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!