Készül a 30 gigabites wifi

router modem wifi wi-fi internet
Wifi router (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Várhatóan 2024-ben véglegesedhet a következő szabvány.
Vágólapra másolva!

A CNET beszámolója alapján a Qualcomm néhány napja érdekes újdonságokat osztott meg a wifi jövőjéről a Wi-Fi Day rendezvényén, a cég szerint a következő években látványos áttörések történhetnek a technológia háza táján. A wifi jelenleg már széles körben elérhető verziója a Wi-Fi 5 (leánykori nevén 802.11ac), ennek az elméleti maximális adatátviteli sávszélessége 3,5 gigabit/s. Az utódjának a piaci bevezetése még az idei évben megkezdődhet, a Wi-Fi 6 (802.11ax) esetében már 9,6 gigabit/s az elméleti maximum tempó.

A kép csak illusztráció Forrás: Rawpixel / Pexels

A Qualcomm szerint a következő években alapvetően három dolog fog történni, már ha jól haladnak a fejlesztések. Ha minden igaz, akkor a jövő évben Európában és az Egyesült Államokban is jelentősen nőhet a Wi-Fi 6 kapacitása, mivel a döntéshozók nyíltnak tűnnek egyes jelenleg tiltott frekvenciák használatának az engedélyezésére. A másik fontos újítás, hogy 2022-ben jelentős frissítést kaphat a Wi-Fi 6, ami elsősorban az internetre feltöltők esetében javíthat az elérhető sebességeken.

A legizgalmasabb viszont a várhatóan 2024-ben elkészülő Wi-Fi 7 (802.11be) szabvány, amely a tervek szerint 30 gigabit/s, vagy egy kicsit érthetőbben

3,75 GB/s sebességű adatátvitelt tehet majd lehetővé.

A Qualcomm szerint pár éven belül eljutunk odáig, hogy aránylag ritkán lesz bármiféle értelme nem wifit használni otthon az eszközök internetre való felkapcsolására: a vezeték nélküli kapcsolat minden gyakorlati jelentőséggel bíró karakterisztikáját tekintve legalább olyan jó, hacsak nem jobb lesz, mint a hálókábeles kapcsolat.

Persze ettől még előfordulhat, hogy a panelházakban lakókat csak addig segítik majd ki az új technológiák, amíg a Digi és a UPC kábelmodemei el nem kezdik támogatni azokat.

Utána pedig helyreáll az a teljesen normálisnak mondható patthelyzet, hogy a gigantikus interferencia miatt senkinél sem működik tisztességesen a wifi.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!