A Microsoft is megszabadul a Flash-től

microsoft edge
Microsoft Edge béta (v77.0.235.9)
Vágólapra másolva!
Frissítette a témában adott tájékoztatását a vállalat.
Vágólapra másolva!

A jövő év végén hivatalosan is megszűnik az Adobe Flash beépülő terméktámogatása, a már jó ideje csak biztonsági frissítéseket kapó plugint a nyugdíjazásával párhuzamosan le fogják tiltani a böngészők készítői. Ennek megfelelően a halála után a Flash hiába lesz még több millió számítógépen jelen, a böngészők akkor sem lesznek hajlandóak többé felajánlani a betöltését.

Microsoft Edge béta (v77.0.235.9) Forrás: Origo

A Microsoft a napokban frissítette a Flash kikapcsolásával kapcsolatos korábbi tájékoztatását. A cég szerint a Google Chrome motorjára épülő, következő generációs Edge ugyanazt az ütemtervet követi, mint a többi chromiumos böngésző, azaz jelenleg már csak manuálisan lehet engedélyezni benne a Flash-es tartalmak futtatását, majd 2020 decemberében megszűnik ez a lehetőség. A böngésző jelenleg béta fázisban van, nem világos, hogy mikor válhat elérhetővé az első stabil kiadása.

Teljesen ugyanez vonatkozik a Microsoft Edge jelenleg elérhető stabil változatára is, és részlegesen az Internet Explorerre. Az utóbbiban nincs „kattints a lejátszáshoz" mechanizmus, így a böngésző egészen a jövő év végéig kérdés nélkül elindítja az Adobe beépülőjét, ha Flash-es tartalmat használó oldalt tölt be.

Akinek ez nem tetszik, az teljesen letilthatja a plugin futtatását az Internet Explorer Bővítmények kezelése menüjében.

Kapcsolódó érdekesség, hogy elsősorban a Flash-ben készült játékok az utókornak való megőrzése céljából elindult egy projekt, amelynek keretében megpróbálnak létrehozni egy natívan a böngészőkben futtatható Flash-emulátort.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!