Kártevő volt a százmilliós telepítésű mobilappban

office smartphone iroda okostelefon mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az AdHub hirdetőcég csempészte bele a kártevőt.
Vágólapra másolva!

Komoly botránnyal indult a múlt hét a mobilos piacon, a Google kénytelen volt kidobni a Play Áruházból a százmilliónál is több telepítéssel rendelkező CamScanner alkalmazást, miután a Kaspersky kutatói kártevőt fedeztek fel benne. A szoftvert névjegykártyák és dokumentumok PDF-be való digitalizálására találta ki a kínai fejlesztője, a fertőzött verziói idén június 16. és július 30. között voltak elérhetőek a Play Áruházban.

A kép csak illusztráció Forrás: Bruce Mars / Pexels

Felhasználói adatok szerencsére nem kerültek veszélybe a kérdéses másfél hónapban, a CamScanner kártevője hirdetési csalást követett el, a mobilozók számára láthatatlan hirdetéseket kattintott le. Az appot fejlesztő INTSIG szerint nem a vállalat követte el a csalást, hanem a szintén kínai AdHub hirdetési hálózat fejlesztői készletében volt benne a kártevő.

A reklámkiszolgáló cég a saját hirdetésfeladóit kopasztotta meg hamis lekattintásokkal.

A CamScannerbe úgy került be a kártevő, hogy az INTSIG beépítette az AdHub fejlesztői készletét az appba, hogy az ott feladott reklámokat is megjelenhessenek benne. A fejlesztő megszakította a kapcsolatot az AdHubbal, és jogi lépéseket tett a kártevős komponens miatt.

Hírünk írásakor a CamScanner még nem került vissza a Play Áruházba, de aki szeretné telepíteni, az közvetlenül letöltheti a fejlesztő webhelyéről az APK-s telepítőkészletét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!