Végtelen kontraszt és lebegő képernyő

LG? E9, OLED, tévé, teszt
LG E9.
Vágólapra másolva!
Ha valaki 15 évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy az LG lesz a televíziós iparág egyik leginnovatívabb szereplője, akkor biztos sokan nevettek volna. Valóban nem tűnt akkor reálisnak, hogy az alsóbb kategóriákban vitézkedő dél-koreai márka legyen belátható időn belül a piac motorja, de a valóság rácáfolt minden előzetes várakozásra.
Vágólapra másolva!

Ma, 2019-ben pedig ott tartunk, hogy az LG diktál, utat mutat és trendeket határoz meg. Amerre mozdulnak, amilyen modellekkel előállnak, az alapvetően határozhatja meg azt, hogy milyen irányba is halad a szektor. A cég például évekkel ezelőtt hitet tett az OLED képalkotási technológia mellett, minden más konkurensével ellentétben kitartott, és az idő őket igazolta. Ma már több mint egy tucatnyi más vállalatnak szállítanak ilyen típusú paneleket, és ez az eljárás megkerülhetetlenné vált a magasabb kategóriás termékek szegmensében.

LG E9. Forrás: Origo

Ez persze azt is jelenti, hogy maga az LG az OLED tévék legnagyobb támogatója, és mindenki másnál több ilyen típusú televízióval jelentkeztek az idei évben is. A hagyományos kialakítású tévéik közül 2019-ben a király az E9 típusjelzésű eszköz, hiszen ez az, amibe mindent belepakolt a vállalat, amit tud. Lássuk, mire elég mindez!

E9 - az idei csúcs OLED tv

Az OLED tévék hagyományosan vékonyak a panel egyszerűbb szendvicsszerkezetének köszönhetően, így az már nem lepett meg túlságosan, hogy az E9 gyakorlatilag olyan vastag, mint egy csúcsmobil. Az viszont igen, hogy a talpat eddig még sosem látott módon hátra tolták, gyakorlatilag láthatatlanná téve azt, maga a kijelző pedig egy "földig" érő üveglapra támaszkodik. Mindez pedig olyan hatást kelt, mintha a képernyő a levegőben lebegne, ami iszonyú jól néz ki, és amihez hasonlót eddig még nem láthattunk. A tv tehát egyedi megjelenéssel bír, és már a külseje is jelzi, hogy itt egy felső kategóriás termékről van szó.

A különleges kialakításnak köszönhetően a tv olyan hatást kelt, mintha a levegőben lebegne. Forrás: Origo

Már vannak az LG-nek is olyan televíziói, amelyeknél a csatlakozókat egy külső dobozra építették, azonban az E9 a hagyományos vonalat képviseli. Azaz a ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet, és ezek révén egyszerűen rá lehet dugni egy Blu-ray vagy DVD lejátszóra, médiaboxra, játékkonzolra, illetve külső hangrendszerre. Sőt, ez utóbbiak a Bluetooth technológia támogatásának révén akár vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak a beépített WiFi-vel is ellátott készülékhez.

Képminőség

A jó dizájn persze mit sem ér, ha a legfontosabb, a képminőség terén gyatrán teljesít egy modell. De, hogy őszinték legyünk, ettől nem igazán tartottunk, hiszen a 4K felbontású, 120 Hz-es képfrissítési rátájú OLED panel nagyon jó alapokat teremt, ugyanis lehetővé teszi a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete szín és a végtelen kontrasztarány megteremtését.

Megkapta az Alpha 9 képfeldolgozó processzor új változatát. Forrás: Origo

Az LG E9 ráadásul megkapta a szintén saját fejlesztésű, Alpha 9 képfeldolgozó processzort is. Ez utóbbi felel a pontos színmegjelenítésért, illetve ez tartalmazza a különféle képjavító megoldásokat is. Többek között a továbbfejlesztett felskálázó megoldást, amely képes az alacsonyabb részletességű anyagok feljavítására, úgy, hogy a korábbiaktól eltérően az adott tartalomhoz igazítja az algoritmus működését. Itt kell megemlítenünk egy másik csodafegyvert, az interpolációs technológiát, amely a processzor által kiszámolt, virtuális képkockákat illeszti be a valódiak közé, így teremtve meg a minél folyamatosabbnak tűnő mozgás illúzióját.

A képminősége remek! Forrás: Origo

A tónusok természetesek, valósághűek, és az egyenkénti pixelvezérlés miatt szó szerint belülről ragyognak, a LED LCD tévéknél pedig mind a mai napig tapasztalható enyhe fátyolosságnak itt nyomát sem lelni. A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését, azaz az egyes képpontok fényereje az éppen futó tartalomtól függően dinamikusan változik. És mivel a maximális fényerő elég nagy, 1000 nit, ezért ez a HDR hatás is kimondottan látványos.

Okostévé, appok

Az LG E9 megkapta a cég saját fejlesztésű webOS okostévé rendszerének legfrissebb verzióját. Ez gyors, kellően stabil, bizonyos keretek között személyre is szabható. A grafikus kezelőfelület átlátható, magyarul is tud, így a használata nem okozhat még annak sem problémát, aki egyébként idegenül mozog a technológiai eszközök univerzumában.
Az okostévé-rendszer szerves részét képezik az internetes alkalmazások, amelyek között megtalálhatóak a kötelezőnek mondható tartalomszolgáltató appok.

Tehát a Netflix, az Amazon Prime és az ehhez hasonló szoftverek.

A tapasztalataink szerint ezek az applikációk jól működnek, egyszerűen elindíthatóak, és a kép minősége is rendben van.

Belép a mesterséges intelligencia

Az idei év egyik nagy újítása az LG-nél a mesterséges intelligencia minden korábbinál erőteljesebb jelenléte. A ThinQ nevű technológia révén a televízió egyszerűen integrálható egy okosotthon-rendszerbe, azaz képes együttműködni, kommunikálni más intelligens eszközökkel. Így a tv akár egy ilyen ökoszisztéma központi egységévé is megtehető, és a többi berendezés a távirányítón keresztül vezérelhető. Emellett a ThinQ révén a modell képes együttműködni a Google Assistant és az Amazon Alexa személyi asszisztens eljárásokkal, amelynek köszönhetően mód nyílik a minden korábbinál komplexebb hangalapú kezelésre.

Látszik, hogy a talpat egészen hátra tolták. Forrás: Origo

Ez azt jelenti, hogy igen pontosan kereshetünk rá különféle internetes tartalmakra, és még beszélgetni is lehet a készülékkel, például megkérhetjük, hogy mondjon egy viccet. Az üröm az örömben, hogy a magyar nyelv használata nem támogatott, illetve, hogy

hazánkból csak bizonyos trükközéssel használhatóak ezek a szolgáltatások.

Ezek következtében pedig még korántsem működnek zökkenőmentesen e funkciók, pedig hát pont az lenne a lényegük, hogy egyszerűbbé, gördülékenyebbé tegyék a felhasználók dolgát.

Hangrendszer

Bár ez nem nagyon látszik elsőre, de a tv meglehetősen komoly, 4.2 csatornás, 60 wattos, mélysugárzókkal ellátott integrált hangrendszerrel bír. A hangszórókat ráadásul képernyő alatt helyezték el, a nézők felé fordítva, és a hangminőség a tapasztalataink szerint jóval jobb, mint amit manapság a tévéktől megszokhattunk. Még a basszusok is hallhatóak valamelyest, a tisztasággal sincs gond. Azonban az is tény, hogy az igen finom részleteket hajlamos elkenni a modell, és a sztereó hangtérről is le kell mondani, mert túl közel vannak egymáshoz a hangsugárzók.

Mérleg

Az LG az E osztály korábbi tévéivel meglehetősen magasra tette a mércét, és az várható volt, hogy ezzel a modellel sem fognak lyukra futni. Az E9 nem is okozott csalódást, mert tényleg egy remek tv. Az új processzornak köszönhetően sikerült a képminőséget tovább csiszolni, a dizájn terén is előreléptek, és a hang minőségébe sem lehet belekötni. Látszik, hogy mit szeretnének elérni a mesterséges intelligencia-technológiákkal, de az tény, hogy ezen a téren az LG még az út elején jár.

Meg kell még említenünk a tévé árát, ami sajnos egy újabb fájdalmas pont, ugyanis valamivel egymillió felett, 1 100 000 forint kifizetése után vihetünk haza egy ilyen készüléket (a nagyobb, 65"-os darabot), ami azért nem teszi egy tömegcikké az E9-est.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!