Notebookot keres? Segítünk választani!

Dell Inspiron 5482, notebook, teszt, laptop, notebook
Dell Inspiron 5482.
Vágólapra másolva!
Amikor valaki notebook vásárláson töri a fejét, akkor azzal fog szembesülni, hogy a kínálat óriási, szinte agyonnyomja az embert. És persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készülék mellett tesszük le a voksunkat, most pedig arra vállalkoztunk, hogy e cikkel segítsünk a megfelelő modell kiválasztásában.
Vágólapra másolva!

Az első lépés

Az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan átgondoljuk, hogy mire és hogyan szeretnénk használni a terméket. Tehát milyen feladatokat kellene ellátnia most és a közeljövőben (hiszen nem egy fél évre veszünk számítógépet), sokat kell-e mozgatni, milyen környezetben vetnék be. Nézzük a leggyakoribb kategóriákat!

Általános használatra

Ha valakinek nincsenek extra igényei, tehát alapvetően irodai alkalmazások futtatására, netezgetésre, levelezésre, szövegszerkesztésre, filmezésre, videózásra keres egy masinát, akkor neki egy középkategóriás laptop is bőven megteszi. Nincs szükség különlegesen erős hardverre, DisplayPort csatlakozóra, külön videókártyára, ultranagy felbontású kijelzőre, ennél lényegesebb, hogy magyar kiosztású legyen a kényelmes, szigetes rendszerű billentyűzet, hogy jó legyen az akkumulátor (minimum 50 Wh kapacitású).

Dell Inspiron 5482. Forrás: Origo

Ilyen célra a 14 - 15,6 inches képátlóval bíró notebookokat ajánljuk. Ezek már munkára is kellően nagyok, de ahhoz még pont kellően kompaktak, hogy beférjenek egy átlagos méretű hátizsákba is, így nem okoz problémát, ha rendszeresen kell hordozni.
Az általunk ajánlott termék: Dell Inspiron 14 5000

"Kávéházi" használatra

Sokan vannak, akiknek van otthon "rendes" asztali PC-jük, vagy nagyobb notebookjuk, és tipikusan egy olyan kicsi, könnyű készüléket keresnek, ami befér egy kisebb táskába, amelyet állandóan lehet hurcolászni, amivel be lehet ülni egy kávéházba, vagy a vonatra és ott gond nélkül elolvasgatni a leveleket, kicsit Facebookozni, chatelni képeket nézgeteni. Erre a célra legjobban a 13,3 hüvelykes képátlóval bíró masinák felelnek meg a legjobban.

Asus ZenBook 13. Forrás: Origo

Nem árt, ha a felbontásuk kellően nagy, hiszen azért a filmezéshez ma már szükség van a Full HD-re, és ha az akkumulátoruk magas üzemidőt produkál. Ám az nem lényeges, hogy különösebben erős legyen a hardverjük. Dolgozni ezeken úgy sem lehet hosszú ideig kényelmesen, ahhoz ugyanis egyszerűen túl kicsi a képernyő és a billentyűzet is.
Az általunk ajánlott termék: Asus ZenBook 13

Játékra

Ha valaki a modern játékok futtatására keres egy laptopot, akkor ma már rengeteg modell közül választhat. Ezeknél az elsődleges hangsúly a bitang jó teljesítményen, tehát az erős processzoron, sok RAM-on és a dedikált videókártyán van, emellett lényeges a jó képminőséget produkáló, nagy képfrissítési rátájú, legalább 15,6 inches, de inkább 17,2 inches kijelző is.

Acer Predator Helios 500. Forrás: Origo

Ezek az úgynevezett gamer notebookok, amelyeknél viszont az akkumulátor üzemidő tekintetében kifejezetten gyatrán teljesítnek, ráadásul hangosak a pörgős ventilátorok miatt, nagyok, nehezek, és nehézkesen hordozhatóak. A klaviatúrájuknál a fő hangsúly azon van, hogy sokáig bírják a strapát, mert játék közben bizony elő-előfordul a kapkodás, és az erőteljesebb használat.
Az általunk ajánlott termék: Acer Predator Helios 500

Grafikai munkára, tervezésre

A grafikai alkalmazásokhoz, képszerkesztőkhöz, videóvágó alkalmazásokhoz, rajzprogramokhoz olyan hordozható számítógép javasolt, amelynek a hardvere kimagasló teljesítményt produkál, hasonlóan a gamer masinákhoz. E szoftverek ugyanis jellemzően nagyon komoly számítási kapacitást igényelnek, és laptoptól függően egy-egy munkafolyamaton így akár órákat is lehet spórolni!

HP Zbook Studio videós munkákra tervezett notebookok. Forrás: Origo

De legalább ilyen fontos a nagy színtérlefedettségű, hatalmas felbontású, a tökéletest közelítő színpontosságot kínáló kijelző. Ennek ráadásul kellően nagy méretűnek (minimum 15,6, de inkább 17,3 inch) érintésérzékenynek kell lennie, amelynek révén képes együttműködni az aktív tollakkal is. Ezek a beviteli eszközök ugyanis jelentősen megkönnyíthetik és hatékonyabbá tehetik a munkát. A dizájn e termékeknél nem annyira lényeges, és a nagy akkumulátor üzemidőt is el lehet felejteni az erős vas és a sokat fogyasztó megjelenítő miatt.
Az általunk ajánlott termék: HP Zbook Studio G5

Üzletembereknek

Az üzleti, tehát alapvetően irodai alkalmazások futtatására szánt notebookoknál a legfontosabb a visszafogott, de elegáns és erőt sugárzó dizájn mellett a vékony és könnyű, de mégis strapabíró kialakítás. Ennek köszönhetően nagyon mobilisak ezek az eszközök, de mégis nagyon sok mindent kibírnak, ez pedig létfontosságú lehet.

Lenovo T480. Forrás: Origo

A teljesítményük jellemzően nem extrém módon kiemelkedő, de arra bőségesen elég, hogy akár 50-60 ablak is folyamatosan meg legyen nyitva, és még így se legyen gond a működéssel. Fontos, hogy halkak legyenek, hiszen egy tárgyaláson kellemetlen, ha felbúg az aktív hűtőrendszer, és szintén lényeges a megszokottnál nagyobb akkumulátor kapacitás, és ebből fakadóan a kiemelkedő üzemidő
Az általunk ajánlott termék: Lenovo T480

A rovat tippje (x)

A minikölcsönt expressz szolgáltatással, külön díj ellenében, akár egy óra alatt is megkaphatja az ügyfél, s mivel tetszőleges célra fel lehet használni, bármilyen kiadás, leendő költés fedezeteként felhasználható. Megfelelő infrastruktúra mellett online is igényelhető, vagyis a szobából sem kell kimenni – de aki ragaszkodik a papír alapú szerződéskötéshez, az is megtalálja a számítását. Tovább egyszerűsíti az igénylési folyamatot, hogy munkáltatói igazolás helyett az ügyfél választhatja a bankszámlamegosztó funkciót is. Legfeljebb 600 ezer forint igényelhető, fix törlesztőrészletekkel. Ha az ügyfél meghosszabbítaná a törlesztés futamidejét, annak sincs akadálya, erre több egymást követő alkalommal is lehetősége van. A THM: 0% az expressz szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleknek, 24,9% normál kölcsönt igénylő ügyfeleknek.