5+1 hasznos extra az iskolakezdéshez

iskola, tanul, laptop
Vágólapra másolva!
A tanulás a legjobb befektetés, a tudás pedig óriási érték, emiatt nagyon fontos, hogy a diákok a lehető leghatékonyabban dolgozhassanak az ismeretek elsajátításán. Ebben hatalmas segítséget nyújthatnak a különféle elektronikai eszközök, és most, hogy a nyakunkon az iskolakezdés, itt az ideje, hogy áttekintsük ezek közül a leghasznosabbakat, illetve ajánljunk néhány konkrét terméket is.
Vágólapra másolva!

Notebook

Az nem is lehet kérdés, hogy egy hordozható számítógép ma már nélkülözhetetlen egy diáknál. Egy ilyen masina rengeteg segítséget nyújthat, épp ezért fontos, hogy megfelelőt válasszunk. Egy fiatalnál csak a 13,3 vagy 14 inches kijelzővel ellátott készülékek jöhetnek szóba.

Forrás: Origo

Ezek ugyanis elég kicsik ahhoz, hogy beférjenek egy iskolatáskába, és a súlyuk is kevesebb, mint nagyobb rokonaiké. Mi egyébként a 14 inches darabokat preferáljuk, ezeken már kényelmesen gépelni hosszabb időn keresztül is, mert a méretesebb készülékház révén a klaviatúrának is jut elég hely. Állítson bármit is a gyermek, egy tanulásra szánt notebooknak általában nem kell erőműnek lennie (kivéve, ha valaki grafikusnak, vágónak készül, mert oda kell a teljesítmény azért), így erre a célra megteszi egy viszonylag gyengébb hardverrel bíró, ám olcsóbb darab is. Már csak azért is felesleges túlságosan drága gépre beruházni, mert a fiataloknál valamiért hamarabb sérülnek meg és romlanak el ezek a masinák (leesik, ráömlik a kakaó, nekiütődik valaminek stb.).

Mi ezt ajánljuk: Lenovo V130

E-könyv olvasók

Ma már szintén megkerülhetetlennek számítanak az elektronikus könyvolvasók, vagy más néven e-book olvasók. Iszonyú hasznosak, hiszen kicsik, könnyűek, kifejezetten mobilisak, és mégis több ezer könyv eltárolását teszik lehetővé.

Rengeteg könyv belefér és még csak megjelölnünk sem kell, hol tartottunk. Forrás: Origo

A használatuk egyszerű, könnyen elsajátítható, és ma már a tartalomkínálattal sincs gond, hiszen magyar nyelven is elérhető rengeteg alkotás digitális formában. Elhelyezhető bennük könyvjelző, képesek együttműködni fordító- vagy nyelvhelyesség ellenőrző szoftverekkel, emiatt rengeteget tudnak segíteni a nyelvtanulásban azoknak is, akiknek eddig minden próbálkozásba beletört a bicskájuk. Ma általánosan elmondható e termékcsaládról, hogy az üzemidő sokszor akár a 10 napot is elérheti az E-papírt használó modelleknél, így mindenképpen érdemes ilyet választani.
Mi ezt ajánljuk: Amazon Kindle 10

Telefon

Lehet, hogy sokan ezzel nem értenek egyet, de akkor is kimondjuk: szerintünk ma egy diáknak szüksége van okostelefonra. Egyrészt fontos, hogy elérjék a szülei a hagyományos úton, másrészt nem árt, ha alternatív megoldások is rendelkezésre állnak. Azaz ha nem tudjuk felhívni, vagy ő nem tud beszélni, akkor is tudjunk kommunikálni chat alkalmazás vagy email révén. Persze erre szolgál az SMS is, az viszont nincs ingyen.

Ha már úgyis egész nap nyomkodják, ne tiltsuk meg, használjuk tanulásra! Forrás: Origo

Emellett az is lényeges, hogy ma már egy csomó oktatási alkalmazás is létezik, amelyek révén a gyerek, kamasz használhatja a mobilját tanulásra, például mikor a buszon zötykölődik. Szerintünk egy fiatalnak nem szükséges prémium kategóriást mobilt venni, de azért az nem árt, ha egy-két évig még lehet használni, azaz van benne annyi erő, hogy a későbbi alkalmazásokkal is gond nélkül elboldoguljon.
Mi ezt ajánljuk: Samsung A40

Nyomkövető okosóra

Ezt inkább a fiatalabbaknak javasoljuk, nekik viszont nagyon! Ezek a speciális, csuklón hordható, hagyományos órára emlékeztető szerkezetek rendelkeznek egy speciális funkcióval: Ellátták őket integrált GPS egységgel, így egy korábban párosított eszközön, legyen az számítógép vagy okostelefon, folyamatosan nyomon követhető, hogy éppen hol is van.

Vannak olyan gyerekeknek szánt okos órák, amiken kis kamera is található. Forrás: Origo

Aggódó szülők így megbizonyosodhatnak arról, hogy gyermekük biztonságban van, hogy nem az iskola mellé lófrál, vagy hogy igyekszik-e már haza. Sok nyomkövető órán van már SOS gomb, így a használója bármikor azonnal jelezheti a távoli eszközön, hogy bajba került, ami akár az életét is megmentheti. Emellett a szülő letilthat számokat, így megakadályozhatja, hogy a gyereke illetéktelenekkel beszéljen, és a távoli riasztás funkció segítségével felkeltheti, vagy jelezheti, hogy ideje indulnia az iskolába vagy haza.
Mi ezt ajánljuk: Malbini HW11

Fejhallgató

Ezzel is biztos rengeteg szülő fog vitatkozni, de az az igazság, hogy egy jó kis fülhallgató igenis hasznos lehet a diákoknak is. Egyrészt ha zenét hallgathatnak a feladatok elvégzése közben, az vonzóbbá teheti a sokak által nem kedvelt tevékenységet. Másrészt pedig bizonyos tantárgyaknál, például nyelveknél, kifejezetten jól jöhet egy normálisan működő audio eszköz.

A fejre helyezhető, pántos fejhallgató a gyerekeknél, kamaszoknál szerintünk jobb megoldás, mint a fülhallgató.

Ők sokszor ugyanis nem ügyelnek a higiéniára, és ha lehet, ne dugdossanak a fülükbe mindenféle összekoszolt dolgot. Érdemes olyan modellt választani, amiből nem hiányzik az Ambient mód, amely egy gombnyomással lehetővé teszi, hogy a külvilág zajai is hallhatóak legyenek a hangszórókban.

Sony WH-1000XM2 Forrás: Sony

Ez pedig nagyon hasznos lehet, ha valaki az utcán sétál, vagy esetleg utazik, hiszen így több esélye van, hogy nem marad le a megállójánál, ha elbambulna, túlságosan belemélyedne a zenébe. Szintén nem árt, ha a fejhallgatót egyszerűen csatlakoztatni lehet a telefonra, mert ez esetben megoldott, hogy automatikusan jelezze, ha bejövő hívás érkezik, ha pedig mikrofon is van rajta, akkor rögtön le is lehet bonyolítani a beszélgetést a segítségével.
Mi ezt ajánljuk: AKG Y500

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!