Nem leselkedhetnek titokban a Nest kamerák

google nest cam iq biztonsági kamera
Nest Cam IQ
Vágólapra másolva!
Zúgolódás fogadott egy magánszféra védelmével kapcsolatos módosítást.
Vágólapra másolva!

A Google szereti rugalmasan értelmezni, hogy hol vannak a határok a magánszféra védelmében. Például évekig nem tartotta fontosnak közölni az Asszisztenst használókkal, hogy ismeretlenek belehallgathatnak a szolgáltatás által rögzített hangfelvételekbe, viszont a Nest biztonsági kameráival rendelkezőkre most lecsapott, hogy nehezebben tudjanak kémkedni az eszközeikkel.

Nest Cam IQ Forrás: Google

A Nest Cam, Dropcam, és Nest Hello otthoni biztonsági kamerákkal rendelkezők a héten egy tájékoztató e-mailt kaptak a Google-től, miszerint megváltoztak a szolgáltatási feltételek, így mostantól kezdve nem tudják kikapcsolni a kameráik előlapján lévő visszajelző LED-et. Innentől kezdve a LED mindig világítani fog, mikor éppen felvételt rögzítenek a kamerák, továbbá villogással jelzik, ha valaki élőben nézi a képüket.

A magyarázat szerint a változtatás célja a kamerák lencséi elé kerülők magánszférájának a védelme, hiszen a világító vagy villogó visszajelző fényből egyértelműen kiderül, ha aktív a kamera.

Ez nem rossz elképzelés, de nem aratott osztatlan sikert, számos Nest kamerával rendelkezőnek nem tetszik az új módi rendszer. Többféle indokot is felhoztak, egyesek például nem szeretnék riasztani a betörőket a kamerázásra, míg mások nem szeretnék, ha zavarná a pihenésben a babájukat a LED fénye. Persze joggal feltételezhető, hogy egyesek tényleg kémkedésre (is) használják a kamerát, és ezért nincs az ínyükre a változtatás.

A Google valószínűleg nem fogja megváltoztatni a döntését, azonban nem látjuk, hogy az eszközeikkel tényleg nem kémkedni próbálók

miért ne tudnák megmagyarázni a vendégeiknek a kamerájuk elején lévő ragasztószalag szerepét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!