Kidobja az érintőkijelzőket az amerikai haditengerészet

uss john s. mccain amerikai haditengerészet baleset
A USS John S. McCain a tíz halálos áldozatot követelő baleset után
Vágólapra másolva!
Tíz tengerész halt meg az egyik rombolójának 2017-es balesete során.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok haditengerészete bejelentette, hogy a belátható jövőben minden modern hajójának a hídjáról kihajítja az érintőkijelzős vezérlőképernyőket, helyette visszaáll a klasszikus gombokra és egyéb hardverekre. A döntés azután született, hogy 2017. augusztus 21-én a USS John S. McCain romboló Szingapúr partjainál összeütközött a libériai Alnic MC tankerrel, a súlyos incidensben 10 matróz halt meg.

USS John S. McCain Forrás: USNI News

A baleset körülményeit részletesen rekonstruáló nyomozás következtetései szerint számos tényező közrejátszott a szerencsétlenségben, például a rombolót manőverezni próbáló személyzet tapasztalatlansága, kialvatlansága, elégtelen képzése.

Mindezek mellett az érintőkijelzős rendszer is problémának bizonyult,

a nem megfelelően kialakított kezelőfelülete összezavarta a kezelőket, akik ráadásul még a vezérlés munkaállomások közti küldözgetésével is súlyosbították a helyzetüket.

A haditengerészet az incidenst ismertető riport elkészülte után felmérést végzett a többi hasonló érintőkijelzős kezelőszervet használó hajójának a személyzete körében, és végül azt a döntést hozta, hogy jobb ötlet visszaállni a klasszikus vezérlőeszközökre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!