Ijesztgetné az iPhone-tulajokat az Apple

2019.08.11. 08:07

Szeretné elérni, hogy hivatalos szervizben végeztessék az akkucserét.

Az elmúlt években az Apple vált a megvásárolt eszközök szabad javításáért küzdő mozgalom egyik legnagyobb ellenségévé: egyrészt nagyon nehezen és drágán javíthatóvá váltak az eszközei, másrészt pedig pótalkatrészek megvonásával, továbbá akár hardveres biztonsági megoldásokkal konkrétan meg akarja akadályozni, hogy a hivatalos szervizek munkatársain kívül bárki javítani tudja a termékeit.

Forrás: Apple

A vállalat legújabb trükkje, hogy az amennyiben az iPhone XR / XS / XS Max mobilokban nem hivatalos szerviz cseréli ki az akkut, akkor a készülék nem hajlandó az akku állapotát ismertető információkat megjeleníteni a Beállítások alkalmazásban. A hibaüzenet szerint az iPhone nem tudta megerősíteni, hogy eredeti akku található a készülékben.

Szerencsére a mobilok ettől még működőképesek maradnak, és a kijelző tetején lévő töltöttségmutató is működik.

Az iFixIt szerint a jelenség magyarázata, hogy a telefonok akkuiban van egy chip, amelyből a mobilok kiolvassák a telepek egyedi azonosítókódjait. Az akku cseréjekor persze megváltozik a kiolvasott kód, mire a mobilok kiírják a figyelmeztetést. Az új akku azonosítókódja csak az Apple szervizes szoftverével regisztrálható a telefonokban, a program viszont csak a hivatalos szervizek számára érhető el.

A nem hivatalos javítóműhelyek nem tudják beregisztrálni az új akkut.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!