Ijesztgetné az iPhone-tulajokat az Apple

jony ive tim cook apple iphone xr
Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor
Vágólapra másolva!
Szeretné elérni, hogy hivatalos szervizben végeztessék az akkucserét.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az Apple vált a megvásárolt eszközök szabad javításáért küzdő mozgalom egyik legnagyobb ellenségévé: egyrészt nagyon nehezen és drágán javíthatóvá váltak az eszközei, másrészt pedig pótalkatrészek megvonásával, továbbá akár hardveres biztonsági megoldásokkal konkrétan meg akarja akadályozni, hogy a hivatalos szervizek munkatársain kívül bárki javítani tudja a termékeit.

Forrás: Apple

A vállalat legújabb trükkje, hogy az amennyiben az iPhone XR / XS / XS Max mobilokban nem hivatalos szerviz cseréli ki az akkut, akkor a készülék nem hajlandó az akku állapotát ismertető információkat megjeleníteni a Beállítások alkalmazásban. A hibaüzenet szerint az iPhone nem tudta megerősíteni, hogy eredeti akku található a készülékben.

Szerencsére a mobilok ettől még működőképesek maradnak, és a kijelző tetején lévő töltöttségmutató is működik.

Az iFixIt szerint a jelenség magyarázata, hogy a telefonok akkuiban van egy chip, amelyből a mobilok kiolvassák a telepek egyedi azonosítókódjait. Az akku cseréjekor persze megváltozik a kiolvasott kód, mire a mobilok kiírják a figyelmeztetést. Az új akku azonosítókódja csak az Apple szervizes szoftverével regisztrálható a telefonokban, a program viszont csak a hivatalos szervizek számára érhető el.

A nem hivatalos javítóműhelyek nem tudják beregisztrálni az új akkut.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!