Balatonba / tengerbe / vízbe / sörbe ejtettem a telefonom - mit tegyek?

Vágólapra másolva!
Zajlik a nyár, pörögnek a nyaralások, ami azt jelenti, hogy jelentősen megnő annak a veszélye is, hogy telefonunk valamilyen közegbe kerül, amit nem kedvel. Beleesik a tóba, tengerbe, ne adj Isten talán még a sörbe is. Elreped a kijelzője, elázik, látszólag használhatatlan lesz. Mit tehetünk?
Vágólapra másolva!

A napokban az Origo Techbázis csapatának egy hozzátartozójával is megesett az, amit látszólag egyetlen nyaralás alatt sem sikerül elkerülni: a telefonja (jelen esetben egy iPhone 8) beleesett a vízbe, bónuszban pedig még a kijelzője is berepedt, mert lepattanóról landolt a Balatonban.

Viszont gondoltuk, hogy ha már így alakult, kicsit utána járunk, mit lehet vagy érdemes ilyenkor tenni. Ha olyan telefonunk van, amiből ki lehet venni az akkut (egyre kevesebb az ilyen), akkor még egy fokkal jobban jártunk, mert tudjuk áramtalanítani a készüléket, és ha levesszük a hátlapot és kiszedjük az akksit, arra is van esélyünk, hogy pár nap alatt magától kiszárad a telefon.

Forrás: Origo

Ha viszont olyan telefonunk van, ahol ez nem opció (jelen esetben nekünk nem az), akkor az internet kétes oldalain terjedő házi praktikák jó részét érdemes elfelejteni, semmiképp nem ajánlott radiátorra tenni, vagy hajszárítóval próbálkozni, a mikrohullámú sütőre pedig ne is gondoljunk. Jó ötletnek hangzik ugyan rizsbe tenni a telefont, ami elvonja belőle a nedvességet,

de ezzel meg körülötte hozunk létre egy nedves, párás környezetet, tehát nem vagyunk sokkal előrébb.

Végül megnéztük, milyen szakemberhez, iPhone szervizhez lehet ilyenkor fordulni, és a neten fellelhető hasznos cikkeik alapján a fehérvári út mellett található Smart Clinicre esett a választásunk. Felhívtuk őket, hogy mi a dolgok menete ilyenkor, és rögtön megnyugtattak, hogy jól tettük, hogy a házi megoldások közül egyikkel sem próbálkoztunk, majd adtak egy időpontot, amire beérve garantáltan nem kell majd várakozni.

Vagy csak nekünk voltak korábban rossz tapasztalataink a különböző GSM-boltokkal, ahol félhomályban valamilyen kétes kinézetű "szaki" próbált ránk melegíteni dolgokat, vagy csak nagyot fordult a világ az elmúlt pár évben, de a Smart Clinic üzlete olyan elegáns, mint egy Apple-mintabolt, és normális figurák kulturáltan felöltözve fogadtak minket, és vázolták a helyzetet.

Forrás: Origo

Mindez a reggeli órákban történt, és azt ígérték, hogy mielőbb felmérik az iPhone állapotát, majd értesítenek. A "mielőbb" alapján pár napra gondoltunk, de néhány órával később már érkezett is az e-mail a helyzetről: a betört kijelzőt ugyebár nyilván cserélni kell, a telefon alaplapja túlélte a dolgot, és az egész gyorsan megmenthető egy ultrahangos tisztítással.

Ez az ultrahangos tisztítás egyébként annyit jelent, hogy darabokra szedik a telefont, az alaplapját egy ultrahangos mosókádba teszik, ami izopropil alkoholt tartalmaz. Ez a mosó magas frekvencián elkezdi rezegtetni az alkoholt, ami így leoldja az oxidált réteget, megszüntetve az esetleges zárlatokat.

Visszaérve a boltba az ügyfélszolgálatos srác felhívta a figyelmünket, hogy habár szerencsére gyorsan elhoztuk a telefont a baleset után, és így a korróziónak nem volt ideje kikezdeni a többi alkatrészt, az ázott készülékeknél azért felléphetnek még később problémák a töltőkörön és az akksival, így javasolja ennek a cseréjét is.

Forrás: Origo

Nekünk itt a Techbázisnál nincsenek a legjobb tapasztalataink a csereakksikkal, ezekről ugyanis nem lehet tudni, hogy mióta állnak a polcon, raktárban, akárhol, és ugye a lítiumionos akksikat használni kell, hogy egészségesek maradjanak, de legalábbis nem lemerülve tárolni hosszú ideig.

Szóval egy kicsit lutri, de simán elsülhet jól is.

Viszont esetünkben az iPhone 8-as tulajdonosa közölte, hogy már egyébként is annyira gyenge volt a telefon akksija, hogy ezzel valószínűleg már semmit nem veszít, és egyébként azon gondolkozott, hogy csak emiatt vesz egy új telefont, de ha ezzel tud még időt nyerni, akkor próbáljuk meg.

Ehhez még bónuszban kértünk egy üvegfóliát, hogy a következő kijelzőtörést megelőzzük, és ezt szintén érdemes hozzáértővel felrakatni, mert nagyon pepecselős dolog. Még a szervizes srác is elrontotta egyszer, de szó nélkül hozta az újat, és annak a felrakását már sikeresen abszolválta.

Erre az egészre csomagra aztán kaptunk egy kedvezményesebb árajánlatot, ami így töredéke egy új készülék árának. A tanulság leginkább az, hogy egy egyébként jó telefont nem kell kidobni az első ijedtségre, simán megmenthető és helyreállítható, a megspórolt összeget pedig inkább költsük el a következő nyaraláson.