Letilthatóvá teszi a hallgatózást az Apple és az Amazon

amazon echo alexa okoshangszóró hangasszisztens
Amazon Echo
Vágólapra másolva!
Láthatóan szeretnék elkerülni az adatvédelmi hatóságok eljárásait.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a nemzetközi nyilvánosság nagy meglepetésére kiderült, hogy a közismert és népszerű hangasszisztenseket kínáló vállalatok mindegyike foglalkoztat olyan külsős vagy belsős csapatokat, amelyek tagjai belehallgathatnak az asszisztensek által rögzített hangfelvételek egy részébe. Ez akkor történik meg, mikor az asszisztensek nem tudják értelmezni a felvételeken hallható beszédet, így azok valódi emberekhez kerülnek, akik megpróbálják hallás után átírni a beszédet, ezzel tanítva a beszédfelismerő rendszereket.

Amazon Echo Forrás: Amazon

Az Amazon, az Apple és a Google asszisztensei által rögzített felvételek leírásával megbízott szivárogtatók mind arról számoltak be, hogy a náluk landolt hangfájlok jókora részét véletlenül rögzítették az asszisztensek, továbbá rendszeresen hallanak személyes információkat, de éppen a szexre vagy bűncselekményekre utaló hangok sem szokatlanok.

Mindez különösen aggályossá teszi, hogy a cégek nem tájékoztatták a felhasználókat az asszisztensek hallgatózásáról, és nem tették lehetővé számukra a termékjavítási programban való részvétel letiltását.

A múlt héten a hamburgi adatvédelmi biztos eljárást indított a Google ellen, mivel a meglátása szerint felmerül a gyanú, hogy a cég sértheti a GDPR-t. Erre a vállalat legalább három hónapra felfüggesztette az Asszisztens európai felvételeinek az elemzését.

Nem kellett sokat várni a következő fejleményre az ügyben: az Amazon máris kikapcsolhatóvá tette a problémás felvételek emberi elemzésre való elküldését az Alexa mobilappjában, az Apple pedig bejelentette, hogy lehetővé fogja tenni ugyanezt a Siri esetében is.

Az opció elérhetővé tételéig pedig leállította a felvételekbe való belehallgatást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!