Ne dőljön be a Spar-kuponos csalásnak!

Woman is shopping online with laptop Wireless Technology Computer Consumerism Businesswoman Young Women Women Females Ordering Electronic Banking Banking Surfing the Net Home Shopping Paying E-commerce Electronics Store Credit Card Purchase Currency Young
Young woman shopping with credit card and laptop computer
Vágólapra másolva!
Különben azonnal megterhelik a bankkártyáját a csalók.
Vágólapra másolva!

Újabb mérföldkőhöz ért el a magyar internet, mostantól kezdve kényszerűségből mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy bármikor belefuthat egy hazánkban közismert cég nevével visszaélő, adathalász webhelybe. A netszolgáltatókat érintő, legjobb tudomásunk szerint a múlt héten kezdődött kampány után most épp a Spar nevével visszaélve próbálnak pénzt kicsalni a hazai netezőkből, hívta fel rá a figyelmünket az egyik olvasónk. A kampány a Facebookon keresztül terjed.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

Az adathalász webhely azt állítja, hogy a három kérdésére válaszolók, majd a portált a Facebookon megosztók és kedvelők egy 25 ezer forintos Spar kupont kapnak. A tört magyarsággal íródott webhelyen a facebookos lájk gombot lenyomva betöltődik "pickaflick.co" webhely, ami egy filmstreamelő szolgáltatásnak mondja magát, 7 napos ingyenes próbaidőszakkal.

A csalók ezen keresztül próbálják ellopni a kártyaadatokat.

Így néz ki a Spar nevében adathalászatot folytató webhely Forrás: Origo

Az interneten elérhető információk alapján a kártyaadatok megadása után a pickaflick azonnal megterheli a bankkártyát, lemondani pedig nem lehet az „előfizetést". Nem világos, hogy az üzemeltetői mennyit próbálnak lopni a bankszámlákról, inkább nem jártunk utána.

Aki megadta rajta a kártyája adatait, annak jelentenie kell a csalást a bankjának, és le kell tiltatnia a kártyáját a jövőbeli visszaélések megakadályozása érdekében.

Aki adathalász webhellyel találkozik, annak azt javasoljuk, hogy szánjon egy percet a rosszindulatú portál bejelentésére a Google Adathalászatot folytató oldal jelentése weblapján.

Minél többen jelentenek egy adathalász webhelyet, annál előbb kerülhet feketelistára. Ha ez megtörténik, akkor a betöltésekor a böngészők egy vörös képernyővel figyelmeztetik majd a felhasználókat, hogy csaló webhelyre tévedtek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!