Betört iPhone kijelző? Nehéz ma jó szervizt találni Magyarországon!

Vágólapra másolva!
Az Apple által gyártott termékek kivétel nélkül a prémium kategóriát képviselik, ezáltal megbízhatóságuk és biztonságuk mellett igazi presztízstermékekké, mondhatni státuszszimbólumokká váltak az elmúlt néhány évben. Ez azonban nemcsak vételárukon, hanem javításai költségeiken ugyanúgy megmutatkozik!
Vágólapra másolva!
Forrás: Isamurai Kft.

Egy betört iPhone kijelző cseréje komolyabban megterhelheti a családi kasszát, de az anyagiak mellett általában komoly fejtörést okoz már az is, hogy a javításhoz megfelelő szervizt találjunk, ahol minőségi alkatrészt kapunk a pénzünkért cserébe. A legtöbb esetben ugyanis a hozzáértés hiánya mellett az a gond, hogy nem megfelelő alkatrészekkel pótolják a meghibásodott darabot, így érdemes alaposan meggondolni, hogy hová vigye az ember a szeretett telefonját.

Olcsó javítás, rossz minőségű kijelző

Köztudott, hogy az utángyártott alkatrészek minősége rendkívül változó. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy a kisebb szervizek általában úgy próbálnak meg versenyezni a nagyobbakkal, hogy a lehető legolcsóbb termékeket rendelik be, így a nagykerek is ezekre specializálódtak. Ennek az lett a következménye, hogy itthon egyre kevesebb helyen orvosolják például a betört kijelzőket minőségi cseredarabokkal, mert nehezebb beszerezni őket, nem mellesleg a drágább darabok értelemszerűen a javítási költségeket egyaránt negatívan befolyásolják.

Az emberek ugyanis eredendően az olcsóbb megoldásokat keresik ilyen esetekben is. Más kérdés, hogy logikusan sokkal kedvezőbb egyszer többet kiadni egy minőségi cserekijelzőért, mint kétszer kevesebbet – összességében mégis magasabb árat – fizetni egy silányabb darabért. A rendszer tehát több sebből vérzik, miközben nem lehetne kizárólag egyetlen vétkest megnevezni, hiszen a helyzet még a fentieknél is sokkal árnyaltabb.

Forrás: Isamurai Kft.

Minden utángyártott alkatrész kínai

A téma kapcsán megkérdeztük Nagy Gábort, a budapesti iSamurai iPhone Szerviz és Kereskedés tulajdonosát, aki elmondta, hogy jelenleg csak az iPhone 7 modellhez legalább 14 különféle utólagos kijelző kapható a piacon, melyek mindegyike kínai gyártmány. Az Apple termékek legjava ugyanis Ázsiában készül, tehát nem kell megijedni, ha egy szerviz ilyen kijelzővel akarja pótolni a sérült darabot, azonban fontos kiemelni, hogy az egyes gyártmányok között jelentős különbségek tapasztalhatók.

Mint Gábor elmondta: „Rengeteg gyár állt rá az olcsó, de silány minőségű iPhone kijelzőkre, és még egy nagy szerviz dolga is sokszor nehéz, hiszen az ottani nagykereket is rendszeresen átverik a gyártók. Egy szerviz akkor lesz igazán jó és megbízható, ha ezeket ki tudja szűrni. Ehhez viszont rengeteg tapasztalat kell, valamint sok utánajárás is, állandóan résen kell lenni, mert folyamatosan változhat a minőség. Éppen ezért itthon csak a nagyobbak tehetik meg, hogy a nagy mennyiség miatt megfelelő minőséget is kaphassanak Kínából.”

Forrás: Isamurai Kft.

Nehéz a kis szervizek dolga

Az elhangzottak miatt tehát kifejezetten nehéz itthon, és más országokban is azoknak a kisebb szervizeknek a dolga, akik szeretnének lépést tartani a bejáratott nevekkel. Emiatt a többség inkább csak a kijelzők- és az akkumulátorok cseréjére szakosodott, mivel a nagyobb javításokhoz már speciális eszközök, nagy körültekintés, jelentős szaktudás, valamint sok energia is kell. Ez azonban a legtöbb esetben hiányzik, ezért az érvényesüléshez maradnak bizonyos szegmenseknél, valamint a silány minőségű utángyártott termékeknél, hogy alacsonyan tarthassák az árakat, és ezzel becserkészhessék az ügyfeleket, akik utána még egyszer fizethetnek a jobb minőségért.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az iPhone készülékek népszerűségének növekedésével országszerte egyre nagyobb igény lett a kapcsolódó szervizekre is, melyeket sok esetben alacsony létszámmal, képzetlen szerelőkkel indítanak el. A szakma és a munkaerőhiány tehát szintén érezteti hatását, noha vannak pozitív kivételek, de még mindig inkább a nagyobb szervizek sajátossága, hogy a tulajdonosok sok energiát és pénzt ölnek abba, hogy egyre jobbak legyenek, és minden téren magasabb minőséget tudjanak biztosítani az embereknek – méghozzá minőségi alkatrészek mellett.

Forrás: Isamurai Kft.

A szervizválasztás nehézségei

„Nem egyszerű a dolga annak, aki ma jó iPhone szervizt keres, mert a reklámokból sokszor nem derül ki, hogy ki az, aki tényleg ért hozzá, hiszen Magyarországon mindenki 10 éve szerel, piacvezető és gyári alkatrészekkel dolgozik.” – tette hozzá a fentiekhez mosolyogva Gábor. „Az iSamurai például nem engedheti meg magának, hogy rossz minőségű alkatrészekkel dolgozzon, mert a jó hírünk, az ajánlásaink és a visszajáró vendégeink minket igazolnak, ha tehát nekem kellene tanácsot adnom a választásban, én azt mondanám, hogy mindenki olyan szervizt keressen, aminek jó híre van, és ne feltétlenül az alacsony árak döntsenek a választásban, mert az általában egyet jelent a silány minőséggel.”