Megveszi az Intel modemes részlegét az Apple

Intel XMM 8160 5G modem
Intel XMM 8160 5G modem
Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollárt fizet a volt partnere becsődölt üzletéért.
Vágólapra másolva!

Idén április közepén az Apple elveszítette a Qualcommal vívott jogi háborúját, így egyrészt kénytelen volt kifizetni a lapkatervező cég felé fennálló tartozását, másrészt pedig hat évre szóló licencelési szerződést kötött vele. Mindez azt is jelentette, hogy a jövőbeli almás termékekbe az Intel helyett a Qualcomm fogja szállítani az 5G modemeket.

Intel XMM 8160 5G modem Forrás: Intel

Ez lehetetlen helyzetbe hozta az Intel modemes üzletágát: elveszítette az egyetlen komoly megrendelőjét, így órákkal az Apple és Qualcomm kiegyezésének bejelentése után közölte, hogy nagyrészt kilép a modemek piacáról, és részben értékesíteni kívánja az ezekkel foglalkozó divízióját.

Rögtön elindultak a pletykák, hogy az Apple érdeklődhet a részleg felvásárlása iránt, most pedig hivatalossá vált, hogy

egymilliárd dollárért megveszi a javát.

Az üzletet várhatóan az idei utolsó negyedévben sikerülhet lezárni, ezután az Apple 2200 alkalmazottal, 17 ezer szabadalommal, és persze rengeteg modemdizájnnal lesz gazdagabb. Az akvizíció érinti az alkalmazottak által használt létesítményeket, továbbá a bennük található berendezéseket is.

Igény esetén az Intel a jövőben is képes lesz modemeket készíteni, de a megállapodás szerint nem állhat elő okostelefonokba szánt megoldással.

Ugyan az Apple idén csúnya vereséget szenvedett a tárgyalóteremben a Qualcommal szemben, azonban az Intel modemes üzletágának a felvásárlásával van esélye a revansra, hiszen a belsős modemfejlesztő csapata idővel lehetővé teheti

a Qualcomm termékeinek teljes mellőzését az eszközeiből.

Ez komoly fenyegetés a Qualcomm számára, hiszen a rendszerlapkák piacán az Apple már demonstrálta, hogy képes nagyon rövid idő alatt kimagasló teljesítményű megoldásokat tervezni. Az A-szériás rendszerlapkái már évek óta minimum azonos, de sok esetben jobb teljesítményt nyújtanak az éppen aktuális, csúcskategóriás Snapdragonnél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!