Philips OLED tévé fényglóriával

Philips, 55OLED804, tévé, ambilight, teszt
Philips 55OLED804 tv.
Vágólapra másolva!
Amikor a Philips néhány éve eladta a televíziós divízióját a hongkongi TP Visionnek sokan attól féltek, hogy a márka megy a levesbe hasonlóan több egykori nagy névhez hasonlóan. Azonban a károgóknak nem lett igazuk, a TP Vision tisztességesen bánik a branddel, azaz megtartotta a németalföldi menedzsmentet, illetve mérnöki gárdát, és iszonyú pénzt tol a fejlesztésekbe. Ennek köszönhetően a Philips továbbra is ott van a tévégyártás élvonalában, még akkor is, ha a cégre valamiért sokkal kevesebb fény vetül, mint a két dél-koreai gigászra vagy épp a feltörekvő kínai titánokra.
Vágólapra másolva!

A vállalat a közelmúltban egy speciális rendezvényen bemutatta idei évre szánt újdonságait, köztük az új, OLED804 típusjelzésű televíziót, amely nagyon ígéretesnek tűnt. Mivel sikerült kipróbálnunk egy hagyományos teszt keretein belül, arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy valóban jó-e a képminősége, milyen az Android háttér, és mégis mi az a fényglória a képernyő körül!

Fényglória

Kezdjük is rögtön ez utóbbival, ami a Philips egyik csodafegyvere a nagy Tv Háborúban. A vállalat ugyanis az egész iparágban teljesen egyedüliként színes LED-ek százait rögzíti a készülék hátlapjára. Ez, az Ambilightnak nevezett szolgáltatás pedig egy ragyogó fényudvart varázsol a készülékek, így az OLED804 köré is. Ez egyrészt rendkívül figyelemfelkeltő, hiszen rögtön magára rántja mindenki tekintetét.

Az Ambilight látványos fényglóriát varázsol a televízió köré. Forrás: Origo

Másrészt pedig a kép minőségére is jó hatással van elméletileg, hiszen emiatt az agyunk a színeket teltebbeknek, mélyebbeknek, kontrasztosabbnak érzékelheti. Erről egyébként mindenki meggyőződhet a saját otthonában is, egyszerűen csak egy lámpát kell állítania a tv mögé.

Az Ambilightot a vállalat folyamatosan fejlesztget, és már ott tartunk, hogy a fényglória nem csak több színű lehet, hanem az árnyalatait képes annak függvényében változtatni, hogy éppen mi látható a képernyőn!

Tehát ha a kijelzőn például feltűnik egy virágos rét, akkor a fényudvar alsó része zöld (hiszen ott a fű), a felső része kék (hiszen ott az ég), ahol pedig a nap látható, ott keveredik bele egy kis sárga is. És ez nem csak állóképeknél működik, hanem mozgásnál is, azaz a színe folyamatosan, dinamikusan változhat. Mindent összevetve nekünk nagyon tetszett ez az exkluzív funkció, egyértelműen hasznos, van értelme.

Képminőség

A televízióba az LG által gyártott, 55 inches OLED panel került, amelyet a Philips saját fejlesztésű, P5 Pro képfeldolgozó processzorával egészítettek ki. Ez utóbbi is nagyon fontos szerepet játszik, hiszen ez felel a pontos színekért, a képvezérlésért, és ez tartalmazza a különféle képjavító, képmódosító funkciókat is. A látottak alapján pedig a munkáját jól is végzi, hiszen a képi világ normális beállítások mellett egyszerűen fantasztikus!

Philips 55OLED804 tv. Forrás: Origo

A tökéletes mélyfekete és a végtelen kontraszt mellett a tónusok belülről vibrálnak, ragyognak, valósághűek, amit a műszeres mérések is alátámasztottak. A 10 bites panel több, mint egymilliárd (!!) árnyalat megjelenítését teszi lehetővé, a színtér tehát hatalmas. Az OLED képalkotási technológiából fakadóan felhősödéstől nem kell tartani, és a LED LCD tévék jó részére mind a mai napig jellemző enyhe fátyolosságtól sem kell tartani. A betekintési szög hibátlan, így bárhonnan nézhetjük a képernyőt, nem fogjuk azt tapasztalni, hogy fakulni, torzulni kezdenek a tónusok.

Ilyen vékony talpakon nyugszik. Forrás: Origo

A Philips 55OLED804 4K (3840 x 2160 képpont) felbontású, és ellátták egy olyan felskálázó eljárással is, amely képes az alacsonyabb részletességű anyagokat feljavítani, legalábbis papíron. Mert az az igazság, hogy ebből a hétköznapi használat során semmit sem láttunk. Az SD tévéadások, videók pontosan ugyanolyan rondák voltak, mint régen, így ismét bebizonyosodott, hogy varázslat nincs, a semmiből nem lehet pixeleket elővarázsolni. A HDR támogatás viszont működik, és a nagy, közel 1000 nites maximális fényerőnek hála a nagy dinamikatartományú filmek, játékok kifejezetten jól néztek ki. A mozgásmegjelenítés is egészen jó, bár némi akadozást, szaggatást néha tapasztaltunk, de ezen gyorsan és hatékonyan lehet segíteni az interpolációs technológia aktiválásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, így teremtve meg a folyamatos mozgás illúzióját.

Meglepően jól szól!

Nagyon jó döntés volt, hogy a hangszórókat nem dugták el, hanem a nézők felé fordították a képernyő alatt. Ráadásul a belső mélynyomóval felturbózott integrált audio rendszer a megszokottnál nagyobb teljesítményű, 50 wattos. Ennek köszönhetően pedig a Philips 55OLED804 sokkal jobban hangminőséget produkál, mint a nagy átlag. A sztereót viszont el lehet felejteni, hiszen a hangsugárzók túl közel vannak egymáshoz, és az is tény, hogy hajlamos a finom részeket elkenni a beépített szett. Ennél viszont fontosabb, hogy a készülék durva hanghibákat egyáltalán nem produkált!

Androidos tévé

A korábbi Philips tévékhez hasonlóan ebbe a termékbe is az Android TV okostévé rendszer került. Ez az átláthatóságot és a kezelhetőséget tekintve elmarad sajnos a legjobb riválisaitól, azaz a webOS-től (LG), és a Firefox OS-től (Panasonic). Ám az is tény, hogy az alkalmazáskínálat tekintetében minden konkurensét lenyomja. Ugyanis közel 5000 app közül lehet válogatni, és a kínálatban természetesen ott figyelnek a legfontosabb, legnépszerűbb darabok. Tehát van Netflix, YouTube, HBO GO, Filmbox, de akadnak itt játékok, recepteket, koktélokat tartalmazó szoftverek, sőt még táncolni is megtanulhatunk a tévé segítségével.

Korrekt külső!

Arról már esett szó, hogy az Ambilight glóriának hála a tv meglehetősen figyelemfelkeltő, és az is igaz, hogy maga a készülék dizájnja is egész jól sikerült. Az összképet alapvetően meghatározzák a vékony, fémből készült, pálcikaszerű talpacskák, a hangszórórács, és a keskeny kávákkal egy síkban lévő kijelző látványa. A készülékház rendkívül vékony, nagyon modern, futurisztikus benyomást kelt. A csatlakozókínálat megfelelő, így egyszerűen és gyorsan rá lehet dugni a televízióra külső hangprojektort, házimozi szettet, asztali médialejátszót, számítógépet vagy játékkonzolt is akár. A termék rendelkezik beépített WiFi egységgel, támogatja a képernyőtükrözést és a Bluetoothon keresztül a kompatibilis külső audio rendszerekre képes kilőni vezeték nélküli úton a hangot.

Végszó

A Philips ezúttal is bebizonyította, hogy ott van a helye továbbra is a top gyártók között, hiszen az 55OLED804 egy nagyon jól sikerült televízió lett. A kezelés ugyan lehetne egy fokkal felhasználóbarátabb, de a hangrendszer az átlagnál jobb, a dizájn is rendben van, a kép minősége pedig abszolút első osztályú. Az Ambilight fényglória pedig a hab a tortán, hiszen jól néz ki, egyediséget kölcsönöz a készüléknek, értelme is van, így abszolút hozzáadott értéket jelent. A készülék hazai ára még sajnos nem ismert, de a forgalmazó képviselőjétől 7-800 ezer forintos árat hallottunk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!