Milliárdokat fizethet diszkrimináció miatt a Google

politics technology science computers Horizontal ILLUSTRATION
A Google neve egy céges ülésen született, és egy elírás is kellett hozzá. A szó eredetileg googolplex akart lenni. Ez a tíz hatványai közül a legnagyobb elnevezett szám. Az ötletet egy diák rosszul írta le, így lett a cég neve Google.
Vágólapra másolva!
Bő kétszázan perelték, mert a koruk miatt nem vette fel őket a cég.
Vágólapra másolva!

Az életkor szerinti diszkrimináció elsősorban a fiatalokat és az idősebbeket érinti, hiszen a cégek változó megfontolásokból, de szeretik elkerülni őket. A nagy techcégek esetében az utóbbi jelent komoly problémát, többek közt a Google-t, az Intelt, az Oracle-t és a Facebookot is érték már olyan vádak, hogy diszkriminálja az idősebbeket. Ami pedig igazán meghökkentő, hogy jelen esetben az „idősebbek" alatt a 40+ éves korosztályt kell érteni, nem a nyugdíj felé közelítőket; a menő techcégek jókora részénél 30 év környékén van a munkavállalók átlagéletkora.

Forrás: AFP/Alain Jocard

A cégek persze tagadják a diszkriminációt, azonban ha a csoportos perekre szakosodott ügyvédeknek sikerül elég az életkoruk miatt elutasított jelentkezőt összeszedniük, akkor persze bajban találhatják magukat. Így járt most a Google is, egy egyesült államokbeli csoportos perben 227 személy vádolta azzal a vállalatot, hogy pusztán az életkoruk miatt nem kapták meg a pályázott pozíciókat, pedig látszólag tökéletes választások lettek volna a munkakörök betöltésére.

Körülbelül négy évnyi pereskedés után úgy tűnik, hogy hamarosan a tárgyalótermen kívül megegyezik a Google és az felpereseket képviselő ügyvédi iroda. Amennyiben a jelen formájában sikerül szentesíti a megállapodást, akkor

a Google 11 millió dollár, azaz 3,2 milliárd forint kártérítést fog fizetni az ügy elsimítása érdekében.

Ebből a pénzből 2,75 millió dollár (800 millió forint) az ügyvédek zsebében landolhat, a felperesek pedig egyenként 35 ezer dollár (10 millió forint) vigaszdíjat kaphatnak, plusz a fővádlónak extra 10 ezer dollár (2,9 millió forint) is ütheti a markát.

A kiegyezés jó megoldás a Google számára, hiszen számára csak egy csepp a tengerben a kifizetendő összeg, ráadásul mivel a bíróság nem mondja ki a bűnösségét, így precedens sem lesz az ügyből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!