Blokkolja az inkognitómód felismerését a Chrome

google chrome inkognitómód
Google Chrome 75
Vágólapra másolva!
Főleg a fizetős publikációk érdeklődnek a detektálás iránt.
Vágólapra másolva!

Sokak számára hasznos újítást hoz a várhatóan július 30-án megjelenő Google Chrome 76, ettől a verziótól kezdve a webhelyek nem lesznek képesek detektálni, hogy a felhasználók normál vagy inkognitó üzemmódban böngészik-e őket. A detektálást elsősorban az olyan webhelyek végzik, amelyek havidíjat kérnek a cikkeik eléréséért, de a közönség bevonzása érdekében lehetővé teszik, hogy a látogatók havonta néhány cikket ingyen, regisztráció és bejelentkezés nélkül elolvassanak.

Google Chrome 75 Forrás: Origo

Az efféle kiadványok problémáját az jelenti, hogy a böngészőkbe mentett adatokkal próbálják számon tartani az ingyencikkek olvasását, viszont az inkognitómódú böngészőablak bezárásakor a könyvjelzőkön és a letöltött fájlokon kívül minden olyan adat törlődik, ami a böngészés során keletkezett.

Emiatt ha a látogatóik bezárják az inkognitómódú böngészőjüket, majd újra elindítják azt, akkor megint ingyen olvashatják a cikkeiket. Ez a trükk egyébként akkor is működik, ha valaki nem használ inkognitómódot, de törli a böngészés során mentett sütiket és hasonló adatokat a böngészőjéből.

Egyes kiadóknak olyannyira nem tetszik ez a trükközési lehetőség, hogy ha detektálják az inkognitót, akkor egyáltalán nem engedik a cikkeik elolvasását.

Ugyan a Chrome fejlesztői szándékosan soha nem biztosítottak lehetőséget a webhelyeknek az inkognitómód detektálására, de egy nagyon egyszerű trükkel a fejlesztők mégis fényt tudtak deríteni erre: csak meg kellett megvizsgálniuk, hogy elérhető-e a böngészőben az adatok tárolását lehetővé tevő Filesystem API programozási felület.

A magánszféra védelme érdekében a Filesystem API jelenleg nem érhető el az inkognitómódú böngészés során, manuálisan pedig nem lehet kikapcsolni, így a hiánya egyértelmű utalás az inkognitós böngészésre.

A probléma megoldása érdekében a Google Chrome 76 már engedélyezni fogja az inkognitós böngészés során a Filesystem API használatát, azonban a segítségével mentett információkat csak a számítógép vagy a mobileszköz memóriájába másolja fel, a szokásostól eltérően a háttértárra nem menti le.

Az inkognitós böngészőablak bezárásakor pedig véglegesen törlődnek a memóriából az adatok.

A Google közölte, hogy amennyiben a webfejlesztők új módokat találnak a Chrome inkognitómódjának a detektálására, akkor azokat is blokkolni fogja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!