Olcsó Nokia gyenge hardverrel, de jó üzemidővel

Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
6,26 inches kijelzővel látták el.
Vágólapra másolva!
A Nokia a hőskorban, amikor a cég uralta a piacot, is ismert volt arról, hogy az olcsó mobiltelefonok szegmensében is gőzerővel nyomul. A tetszhalál után néhány éve, egy másik tulajdonos által feltámasztott „új” Nokia esetében is megtartotta e jó szokást, így a cég kínálatában most is ott figyelnek az ilyen kedvező árú, de finoman szólva sem túlságosan innovatív telefonok.
Vágólapra másolva!

Ezek egyik jeles képviselője a közelmúltban a boltokba került Nokia 3.2, amely pont az olcsósága révén lehetne sztár. De tényleg van erre esélye? Ennek jártunk utána!

Nagy melák

A Nokia 3.2 a nagy tepsitelefonok hadseregét erősíti, hiszen 6,26 inches képátlóval bír úgy, hogy a készülékház 16 centiméter hosszú, 7,6 centiméter széles, és 8,6 centiméter vastag. Szóval jó nagy tenyér kell hozzá, hogy beleférjen kényelmesen, így ez nem az a mobil, amivel simán elbűvészkedik egy kézzel az ember. Dizájnjában semmi extrát nem kínál: a közepesen vékony kávák övezte képernyő felső részén ott csücsül egy szenzorsziget, de hát ezernyi hasonló telefont láttunk már a közelmúltban. A fejhallgatókimenetet nem spórolták le róla, ami pozitívum, az viszont nem, hogy a gyorsabb töltést és adatátvitelt biztosító USB Type-C csatlakozó helyett az elavultabb micro USB portot pakolták a készülékre. Kár. Mint ahogy az is, hogy a strapabíró kialakításra nem figyeltek, így a termék a port, a nedvességet és az ütéseket sem bírja.

6,26 inches kijelzője van Forrás: Origo

A Nokia ezúttal is hanyagolta az OLED-et, hiszen a döntéshozók az olcsóbb, de gyatrább képminőséget produkáló amorf szilícium (a-Si TFT) LCD-technológia mellett tették le a voksukat. A kijelző 720 x 1520 képpontos felbontása kiemelkedő, de még bőven elmegy, hiszen nem lesz pixeles, vagy elmosódott a látvány. Viszont az is tény, hogy túlságosan élesnek, tűpontosnak nem neveznénk a képi világot.

Szimpla, 13 megapixeles hátlapi kamerával látták el Forrás: Origo

A színhőmérséklet változtatható, és tartja is a beállított értéket szépen. A tónusok természetesek, valósághűek, viszont az LCD-technológiából kifolyólag egyrészt nincs mód a tökéletes, hibátlan fekete létrehozására, másrészt pedig enyhe fátyolosság mindig érezhető. A betekintési szög terén elég satnyán teljesít az amorf szilícium, hiszen ha már kicsit oldalról sandít valaki a képernyőre (145 fok környékéről), akkor már azt fogja tapasztalni, hogy a világos árnyalatok, és főleg a fehér, bizony csúful sötétedni, fakulni kezdenek. A maximális fényereje (367 nit a méréseink szerint) nem túl nagy, hiszen bár egy szobában, este vagy felhős időben elég, de napsütésben már egyszerűen nem látszódik jól rendesen a kijelző. A mozgásmegjelenítés terén viszont nincs mibe belekötni, ugyanis semmilyen képi hibát nem tapasztaltunk.

Gyenge motor

A hardver terén nem nagyon erőltették meg magukat Nokiáék, hiszen mindössze 2 GB RAM, egy kicsit elavultnak számító négymagos Snapdragon 429 processzor, és egy Adreno 504 grafikus vezérlő került a masinába. A teljesítmény ennél fogva eléggé visszafogott, és akkor még kifejezetten finomak voltunk. A jobb grafikájú játékokat el lehet felejteni, éppúgy, mint a nagy felbontású videókat, és az erőforrás-igényes appokat. A képfeldolgozás döcög, és még netezésnél, illetve az alkalmazások megnyitásánál is bele lehet futni kisebb akadásokba. Az AnTuTu szintetikus tesztprogram által mért adatok is megerősítettek abban, hogy ez egy gyönge vas, ugyanis 62 873 pontot produkált, ami nagyjából a 4 évvel ezelőtti jobb telefonok szintje. Ennyi idő pedig ebben az iparágban egy emberöltő! A kisebb teljesítményt a butított Android 9 One operációs rendszer hivatott ellensúlyozni, azonban a csodához ez is kevés. Így hiába a puritán, minden extrától megfosztott kezelőfelület, a telefon még így sem száguld.

Jó akkumulátor, átlagos hang

A beépített hangszórók elég vékony, steril megszólalást produkálnak, ráadásul a hangerő is lehetne nagyobb, így zenehallgatásra az eszköz nem igazán javasolt ebben a formában. Viszont amennyiben valaki csatlakoztat hozzá egy normálisabb fej- vagy fülhallgatót, akkor máris sokkal jobb lesz a végeredmény.

A TechBázist kiválóan lehet rajta olvasgatni rajta Forrás: Origo

Az akkumulátora viszont kifejezetten jó, hiszen 4000 mAh, meglepően nagy kapacitású teleppel látták el. Az energiacella az alacsony fogyasztású, visszafogott hardverrel és a viszonylag kis felbontású képernyővel párosítva kiemelkedően jó, akár 13 órát is elérhető üzemidőt garantál, ami ma kiemelkedő eredménynek számít. Az adattárolásra szolgáló memóriával viszont szűkmarkúan bántak, hiszen be kell érni 16 gigabyte-tal. Ráadásul ennek jó részét alapból elfoglalja az operációs rendszer, illetve az ilyen-olyan háttérben futó szoftverek, szóval valójában csak 6 GB-tal gazdálkodhatunk. Ez pedig ma már egyszerűen kevés!

Kamera

A 13 megapixeles hátlapi kamerával ideális fényviszonyok mellett lehet kifejezetten jó képeket is lehet lőni. Viszont az is tény, hogy még ilyenkor is elő-előfordulhat észrevehető elmosódottság, vagy a fényes részek beégése. Kevés fénynél, sötétben pedig még rosszabb a helyzet. Ilyen körülmények között gyakorlatilag csodaszámba megy, ha tudunk lőni egy normális minőségű fotót sajnos. 5 megapixeles szelfikamerája hozza a kötelezőt, azaz a képe éles, de a színek nem túl szépek.

Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,
Nokia, 3.2, okostelefon, teszt,

Természetesen videó is készíthető a termékkel, maximum Full HD-felbontású anyagok hozhatóak össze, ami tökéletesen elég, viszont a másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebesség a gyors mozgások jó visszaadásához egyszerűen kevés.

Van létjogosultsága?

A Nokia 3.2 láthatóan jó pár gyenge ponttal küzd, viszont az is tény, hogy amíg a mérleg egyik serpenyőjében ott kuksol a kevés memória, az erőtlen hardver, és a nem túl jó kamera, addig a másik oldalon ott ül az árcédula, amire 40 000 forint van írva. És ez az, ami létjogosultságot ad a terméknek, hiszen nem is kérnek érte sokat. Ilyen összegért pedig ennél (sokkal) jobb telefont nem nagyon lehet találni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!