Már lámpabúra kinézetű drón is van

2019.07.17. 10:07

Elsősorban mentési és felderítési munkákra szánják.

Egyre több iparban terjed a kvadrokopterek használata, és ugyan számos modell közül választhatnak az illetékesek, de ezek mind rendkívül hasonló működési karakterisztikákkal rendelkeznek. A svájci Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem Flybotix nevű startupja most sikeresen kifejlesztett egy specializált drónt, amely a tipikus modellekhez képest kétszer annyi időt képes a levegőben tölteni, elsősorban mivel négy helyett csak kettő propellert használ, ezzel rengeteg energiát spórolva meg.

Forrás: Flybotix

A repülő lámpabúrának tűnő objektum további előnye, hogy búrarészének csak 30 centiméter az átmérője, azaz kifejezetten kicsi a szerkezet. A kétmotoros drón vezérlése persze kihívást jelentett, azonban néhány stabilizáló algoritmussal a fejlesztők elérték, hogy ugyanolyan könnyen és biztonságosan vezérelhető legyen, mint egy tipikus kvadrokopter.

A Flybotix elsősorban felderítési és mentési munkák segítésére szánja a terméket, ezért is jelentette a projekt két fókuszát a drón fizikai méretének minimalizálása, továbbá a levegőben tölthető idő maximalizálása. A búrárésze kívül puha borítást kapott, ami némi fizikai védelmet kínál az ütközések esetén.

Ha minden jól megy, akkor a belátható időn belül piacra kerülhet a drón, elsőként Kínában válhat elérhetővé. A várható ára nem tisztázott, de ez nem is túlságosan fontos, hiszen nem fogyasztói termékről van szó, bár nem zárható ki, hogy hobbisták is hozzájuthatnak majd.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!