Meghalt a számítógépes jelszó atyja

fernando corbató
dr. Fernando J. Corbató
Vágólapra másolva!
A munkája közvetlenül befolyásolta a mai formájában ismert számítástechnikát.
Vágólapra másolva!

Özvegyének tájékoztatása szerint múlt hét pénteken, a cukorbetegsége által okozott komplikációkban meghalt dr. Fernando J. Corbató informatikus. A 93 évet élt férfi úttörő tevékenységet végzett az 1960-as években a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatójaként, a felügyelete mellett fejlesztették ki a világ egyik első időmegosztáson alapuló, több felhasználót kezelő operációs rendszerét.

dr. Fernando J. Corbató Forrás: Jason Dorfman - MIT CSAIL / Wikimedia

A 1960-as évekbeli számítógépek gigantikus méretűek, lassúak és drágán üzemeltethetőek voltak, ráadásul egyszerre csak egyetlen programot tudtak futtatni. Éppen ezért is a számítógépekkel rendelkező egyetemek és egyéb intézetek próbálták maximalizálni a gépeik kihasználtságát, ami klasszikusan úgy történt, hogy kutatók leadták a programjaikat, majd az üzemeltetési csapat kötegekben adagolta be azokat a gépbe.

Így ha egy program lefutott, akkor azonnal elindulhatott a következő program futtatása.

Az időmegosztásos rendszer ennek az utódja: terminálokon keresztül több kutató is használhatta szimultán a számítógépet, aránylag kevés várakozási idő mellett azonnal futtathatták a programjaikat.

Az időmegosztásos operációs rendszer megvalósítása rendkívül nehéz feladat volt a 60-as évek elején, a dr. Corbató irányításával dolgozó csapat úttörő szerepet játszott az ilyen rendszerek működésének a kitalálásában, például a felhasználói fiókokat, továbbá a fiókokat védő jelszavakat is a csapata vetette be először.

Corbato később dolgozott a rendszer vállalati felhasználásra szánt utódján is, azonban a Multics rendszer sajnos bukás lett. Viszont inspirációként szolgált a Bell Labs egyik kutatócsapata számára, akik végül az UNIX projektben sikerre vitték a koncepciót.

Dr. Corbató munkája közvetlenül befolyásolta a mai formájában ismert számítástechnikát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!