Megalakult a polgármesterek a váltságdíjfizetés ellen klub

ransomware zsarolovirus
Semmiképp nem szabad fizetni a kiberbűnözőknek
Vágólapra másolva!
Határozatban ítélték el a zsarolóprogramok készítőinek való fizetést.
Vágólapra másolva!

A tipikus önkormányzati számítógépes rendszerek körülbelül annyira ellenállóak a zsarolóprogramokkal szemben, mint bármilyen más típusú kártevővel szemben, magyarán kevéssé. Július végén a Honoluluban megrendezett az Egyesült Államok Polgármestereinek Konferenciáján kiderült, hogy 2013 óta legalább 170 megyei, városi vagy állami intézményt ért zsarolóprogram-támadás az USA-ban, azaz a bűnözők valamilyen mértékben titkosították a számítógépes rendszereikben található fájlokat, és váltságdíjat követeltek a visszaadásukért cserébe.

Forrás: Kaspersky Lab

Az elmúlt hetekben meglehetősen nagy figyelmet kapott a sajtóban ez a probléma, miután májusban hetekig állt egy zsarolóprogram miatt Baltimore önkormányzati informatikája, június végén pedig két floridai város is óriási összegeket fizetett a bűnözőknek, hogy visszakapja a számítógépein tárolt adatokat.

Bernard Young, Baltimore polgármestere a konferencián beterjesztett egy határozatot, amely elítéli a bűnözőknek való fizetést, hiszen a politikus szerint ez csak bátorítja azokat a zsarolóprogramos támadások végrehajtására.

Young szerint a határozat célja, hogy üzenetet küldjenek a zsarolóvírusok készítőinek, ezzel elriasztva őket a jövőbeli, meddő díjkövetelési próbálkozásoktól.

A konferenciára papíron 1407 polgármester volt hivatalos, és 225-ön írták alá Young határozatát, hogy nem kívánnak fizetni, ha efféle támadás éri a városaik számítógépes rendszereit. Az aláírók alacsony aránya érdekes annak fényében, hogy a gyakorlatban igazából csak egy szándéknyilatkozatról van szó.

A dokumentum ténylegesen nem kötelezi arra az aláírókat, hogy nem fizethetnek váltságdíjat, ha támadás éri a városaik rendszereit.

A floridai városok képviselő-testületei sem jó kedvükben szavazták meg a bűnözőknek való fizetést, egyszerűen csak masszívan nagyobb anyagi veszteséget szenvedtek volna, ha fityiszt mutatnak nekik. A Young által irányított Baltimore az FBI tanácsára nem fizette ki az akkori értéken 76 280 dolláros (22 millió forintos) váltságdíjat, cserébe a több hetes informatikai káosz

a becslések szerint 18 millió dollár, azaz 5,2 milliárd forint kárt okozott a városnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!