A telefon, amivel a Sony visszatérhet az élvonalba

Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
A fényerő elég ahhoz, hogy napfényben is lehessen használni a masinát.
Vágólapra másolva!
Ha tetszik, ha nem, a Sony mostanra a telefonos iparágban a futottak még kategóriába került, messze elmaradva a Samsungtól, az Apple-től és a feltörekvő kínai versenyzőktől. Legalábbis, ami a piaci részesedést illeti. Mert az is tény, hogy a japán konszern képes évről évre előállni abszolút elit kategóriás modellekkel, az már más kérdés, hogy egy banánhéjon mindig elcsúsztak, és ezáltal elmaradt a siker is.
Vágólapra másolva!

A konszern 2019-re is megrázta magát, hiszen korábban lerántották a leplet az idei csúcsmodellről, amely szokatlan kialakítással és képernyővel hívta fel magára a figyelmet. Az Xperia 1 csak kis késéssel jutott el Európába, ahol ráadásul hamar elkapkodták az első modelleket, várakozásra késztetve azokat, akik később kapcsoltak. Szerencsére a TechBázis rávetette magát egy példányra, így első kézből tudjuk megmondani, hogy hogyan sikerült ez a különleges készülék!

Szokatlan külső

Amikor az ember azt hinné, hogy nagyon váratlan dolgot már nem lehet húzni a telefonoknál, akkor mindig előkerül valaki, és virít valami teljesen szokatlan dolgot. A Sony pont ezt csinálta, hiszen az Xperia 1 21:9 képarányú, 6,5 inches kijelzőt kapott, aminek következtében jóval „hosszabb” és nagyobb, mint hagyományos társai. Konkrétan arasznyi, 16,7 centiméter hosszú és hozzá 7,2 centiméter széles a termék, ami így szinte egyedülállóvá teszi a megjelenését. Szóval az biztos, hogy ha valaki egy ilyen telefonnal lófrál, egy ilyet tesz ki az asztalra, azt észre fogja venni mindenki. A tapasztalataink szerint egyébként a nagy méret miatt egy kézzel csak korlátozottan lehet használni a telefont, ami azért elég furcsa élmény, de hát a hatalmas képernyőnek ára van.

Inkább kétkezes telefon Forrás: Origo

A kávái oldalt szép vékonyak, viszont alul és felül meglepően szélesek, de ezt azért bőven túl lehet élni. A szenzorszigetet lehagyták, amivel a Sony egyéniséggé tette ezt a készüléket a prémiumkategóriás modellek csoportjában. Sajnos a 3,5 mm-es analóg audió, azaz közismertebb nevén a fejhallgatókimenetet is lehagyták róla, így csak a Bluetooth-kapcsolat révén, vezeték nélküli úton lehet rá külső hangeszközt csatlakoztatni. Nagy kár.

Ilyet még nem láttunk

Ami magát a kijelzőt illeti, abban a Sony olyasmivel állt elő, amire korábban még nem nagyon láttunk példát. Az Xperia 1 ugyanis 4K felbontású, azaz 1644 x 3840 képpont felbontású, OLED-technológiára épülő HDR támogatású kijelzővel rendelkezik. A hatalmas felbontás és az ebből fakadó óriási pixelsűrűség miatt a képi világ tűéles, és a legfinomabb részletek és átmenetek visszaadása is tökéletes. A kontraszt végtelen, azaz jobb nem is lehetne, a színek gyakorlatilag tökéletesek, a betekintési szög pedig hibátlan, éppúgy, mint mozgásmegjelenítés.

A fényerő elég ahhoz, hogy napfényben is lehessen használni a masinát Forrás: Origo

A már említett, extrém nagy 21:9 képarány több mindenre jó: egyszerűen a megszokottnál több minden fér ki így a képernyőre, és állítólag egyre több lesz a direkt ilyen formátumban készített film és játék. Ráadásul, ha multitasking módban használjuk a terméket, akkor minden korábbinál nagyobbak lehetnek az egyes ablakok.

Bivalyerős hardver

A vassal sem spórolt a japán cég, hiszen egy nagyon durva nyolcmagos Snapdragon 855 processzor került bele 6 GB RAM és az egyik legmodernebb (Adreno 640) grafikus chip vidám társaságában. Ezek után nagy meglepetést nem okozhat, hogy a hardver teljesítménye minden igényt kielégítő. Így az Xperia 1 gyakorlatilag mindenre alkalmas, amit ma egy telefontól elvárhat az ember. Legyen szó a lehető legjobb grafikájú, látványos effektekkel telenyomott játékokról, képszerkesztésről, videóvágóról, nagy felbontású videók lejátszásáról, a modell mindennel megbirkózik. És ebből fakadóan persze a szimpla netezésnél, levelezésnél sem futunk bele akadásokba, döcögésekbe. Az adattárolásra szolgáló memória nagysága 128 GB, ami bőven elég rengeteg fotónak, videónak, és még így is jut hely az óriási méretű alkalmazások garmadájának is.

Hang és energia

A beépített hangszórók által produkált hangminőség nem az igazi, de hát ez ma minden egyes telefonról elmondható. A hangzás sekély, steril, aránytalan, és a mélyekből gyakorlatilag semmit sem hallani. Fej- vagy fülhallgatóval viszont máris sokkal jobb az élmény, ilyenkor a masina akár zenehallgatásra is gond nélkül alkalmas.

Notch nincs Forrás: Origo

Az akkumulátor viszont az egyik gyenge pontja. Teljesen érthetetlen okból csak egy 3300 mAh kapacitású teleppel látták el, ami ehhez a hardverhez és egy ilyen kijelzőhöz egyszerűen kevés! Ezáltal az üzemidő szánnivalóan alacsony, mindössze 5-7 órás, ami jelentősen elmarad a közvetlen riválisok, sőt, még a sokkal olcsóbb telefonok által is produkált időtartamtól.

Fotók, videók

Ma már nem létezhet felső kategóriás telefon valamilyen bitang kamerarendszer nélkül, tudják ezt jól a Sonynál is. Az Xperia 1-nél egy háromkamerás hátsó szett mellett tették le a voksukat. Itt található egy 12 megapixeles hagyományos kamera, illetve egy-egy ugyanilyen felbontású, 2x optikai zoommal ellátott, illetve széles látószögű egység. Megmondjuk kerek perec, hogy ez egy nagyon okos megoldás, amely kitágítja a mobilfotózás határait. Mindez persze nem érne semmit, ha nem lehetne normális fotókat lőni a masinával, de erről szó sincs. A képek napfényben gyönyörűek, a színek tiszták, ragyogóak, a vonalak pedig élesek. Sötétben, kevés fénynél már valamivel rosszabb a helyzet. De azért ilyenkor is készíthetőek nagyon szép, hangulatos képek, amelyeket bátran lehet pakolni a közösségi oldalakra.

Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9
Sony Xperia 1, telefon, teszt, 21:9

Videós eszközként is az átlagnál jobban használható a masina. 4K felbontású felvételek elkészítését is lehetővé teszi, ráadásul megkapta a Sony egyik csodafegyverét, a CineAlta képalkotó technológiát, ami valósághű tónusokat és természetes színvilágot szavatol.

Mérleg

A Sony Xperia 1 a satnya akkumulátort leszámítva egy remek készülék lett! Az Android 9 operációs rendszerre épülő modell teljesítménye hatalmas, a kijelzője remek, és a 21:9 képarány is hasznos lehet. A dizájn méltó a céghez és egy ilyen csúcsmodellhez is, egy szóval ez egy pazar telefon, amely akár vissza is röpítheti a Sonyt a csúcsra a prémiumkategóriában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!