Kipróbáltuk a Samsung forgatható kamerás mobilját

Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
6,7 inches kijelzőt kapott, így a telefon hatalmas.
Vágólapra másolva!
Hatalmas közhely, de ettől még igaz, hogy az okostelefonos iparban minden évben tudnak újat mutatni a dizájnerek. Ez így volt annak idején a hajlított készülékházzal, a gombok elhagyásával, a többkamerás rendszerek bevezetésével, a szenzorszigettel, vagy épp a lyukas kijelzőkkel. Ezek mind-mind olyan újítások, amelyek idézőjelbe tették a korábbi modelleket, amelyek már magukban képesek arra, hogy jelezzék, itt egy innovatív és menő mobilról van szó.
Vágólapra másolva!

Ebbe a sorba illeszkedik a Samsung Galaxy A80, amely korábban sosem látott kameramegoldással hívta fel magára a figyelmet. Nem rendelkezik ugyanis beépített előlapi kamerával, hanem mikor szelfimódra váltunk, egy motor KIEMELI A HÁTLAPI EGYSÉGET ÉS MEGFORDÍTJA AZT!

Mi értelme van?

Ez egyrészt valami egészen döbbenetesen menőn néz ki, konkrétan olyan, mintha egy sci-fi filmből ugrott volna ki a telefonunk. Másrészt pedig van értelme is a dolognak, hiszen így nem kell külön hely a szelfikamerának, amely egyébként hagyományosan rosszabb képminőséget produkál, mint a hátlapi rendszer. Azaz, amikor saját magát fotózza, videózza a felhasználó, akkor is a legjobbat kapja!

Samsung Galaxy A80 – a forgatható kamerájú mobil Forrás: Origo

Maga a termék alapból is iszonyú elegánsan néz ki a rettenet vékony káváival, alumínium készülékházzal, és üvegborítású hátlappal. Külsőre és „fogásra” is abszolút prémiumérzetet sugall, bár tény, hogy a minőségi anyaghasználatnak ára van, hiszen a masina 220 grammot nyom. Sajnos a hagyományos fejhallgató csatlakozót lespórolták róla, de a gyorstöltésre és az adatok villámsebes továbbítására módot adó micro USB-port nem hiányzik róla. Az összeszerelés minősége príma, az illesztések pontosak, a gombok sem lötyögnek.

Milyen a kamera?

Maga a forgó kamerarendszer kétségtelenül a jelenlegi elit ligát képviseli. A fő egység 48 megapixeles (!) fotók elkészítésére képes, emellett kapott helyet egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű modul, ami nagyon jól jöhet, ha a célpont „túl közel” van, és egy kiegészítő szenzor, amely a mélységélesség adatok begyűjtéséért felel.

Futurisztikus a motorral felemelt, majd átfordított kamera Forrás: Origo

A telefon ennek köszönhetően nagyon sokoldalúan használható, és a kép minősége is teljesen rendben van. Napfényben, jó fényviszonyok mellett akár képeslap-minőségű fotók is lőhetőek vele, és kevés vagy mesterséges fénynél is jól teljesít. Zajosodástól, bemozdulástól, elmosódottságtól még ilyenkor sem kell tartani. Videós tulajdonságai is kimagaslóak, hiszen kár 4K felbontású anyagok is készíthetőek vele! Egy szó, mint száz, városnézéshez, kiránduláshoz bátran ajánljuk a szelfik őrültjeinek, vagy vloggereknek, youtubereknek szintén!

Hatalmas képernyő

Szó szerint hatalmas, 6,7 inches kijelzőt kapott, amelynek a felbontása és pixelsűrűsége is megfelelő (1080 x 2400, 393 ppi). Az alkalmazott OLED képalkotási technológiából és a pixelenkénti képvezérlésből fakadóan a színek gyönyörűek, a tónusok belülről ragyognak, a kontraszt párját ritkítóan jó, az LCD-re a mai napig jellemző fátyolosságnak nyomát sem lelni.

6,7 inches kijelzőt kapott, így a telefon hatalmas Forrás: Origo

Szintén az OLED-nek köszönhető, hogy a betekintési szög hibátlan, azaz nézhetjük bármilyen kiszorított szögből a képernyőt, tehát oldalról vagy felülről, akkor sem fogjuk tapasztalni az árnyalatok fakulását vagy invertálódását. A mozgásmegjelenítés terén is kimagaslóan teljesít, ugyanis semmilyen képi hibát, anomáliát nem tapasztaltunk, a kép mindig pengeéles marad! A 611 nites maximális fényereje elég ahhoz, hogy akár tűző napfényben is gond nélkül lehessen használni a terméket.

Mire lehet használni?

A mobilos iparág evolúciós ütemét jól érzékelteti, hogy a Samsung Galaxy A80 telefonba épített hardver ma már csak középszintűnek számít. Pedig ezt a 8 magos Snapdragon 730 processzort, a 8 GB RAM-mal és az Adreno 618 grafikus chippel együtt még a közelmúltban is isteni erőként tisztelték volna, de hát hiába, a világ változik.

OLED-kijelzője remek Forrás: Origo

És vele együtt az alkalmazások is, ami azt jelenti, hogy bizony akadnak már olyan csúcsgrafikájú játékok, ahol ez a vas már kevés, így valamelyest vissza kell venni az effektekből, illetve a részletességből. Emellett előfordult, hogy a videóvágó, képszerkesztő szoftver meg-meg döccent, de ez még azért bőven tolerálható szint. A hétköznapi, mindennapi használat során, tehát böngészésnél, levelezésnél, csevegésnél, videózásnál semmilyen problémát, belassulást nem tapasztaltunk.

Hang és aksi

A beépített hangrendszere sajnos csodákra nem képes, hiszen ugyanolyan steril, kopogós, vékonyka megszólalást produkál, mint a jelenlegi mobilok 99,9 százaléka. Viszont, ha valaki egy normálisabb fej- vagy fülhallgatót dug rá, akkor sokkal jobb az összkép, és ilyenkor már zenehallgatásra is használható a masina. 3700 mAh akkumulátora különösebben bikának nem nevezhető, így az üzemidő is átlagos. 50 százalékra húzott fényerővel, használattól függően olyan 8-11 óra préselhető ki belőle, amitől azért nem szaladtunk a falnak örömünkben.

Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon
Samsung Galaxy A80, forgatható, kamere, okostelefon

Jó a telefon?

Az a gyakorlati próba során kiderült, hogy a Samsung Galaxy A80 nemcsak forradalmi, hanem jó telefon is. Az energiatelepe lehetne ugyan egy kicsit nagyobb, de a kép minősége rendben van, az exkluzív funkciókkal felturbózott Android 9 Pie operációs rendszer kellően felhasználóbarát, a hardver teljesítménye megfelelő, és az egyedülálló, forgó kamerarendszer is remek!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!