Tényleg lesújtott az AMD az Intelre

amd ryzen 3000 processzor cpu
Teljesítmény tekintetében egy szinten van az Intel Core processzorokkal az AMD Ryzen 3000 széria
Vágólapra másolva!
Remekül teljesítenek a vadiúj Ryzen processzorok.
Vágólapra másolva!

Nagy nap volt a vasárnap az AMD számára, hiszen a Radeon RX 5700 és 5700 XT videokártyáival sikeresen felvette árban és teljesítményben a rivális NVIDIA GeForce-okkal a harcot, ráadásul ugyanezt a bravúrt a processzorfronton is sikerült végrehajtania. A független tesztek alapján az első három Zen 2 architektúrát használó AMD Ryzen 3000 processzor az ígéreteknek megfelelően fogyasztás és teljesítmény tekintetében is sokat fejlődött.

Forrás: AMD

A három közül a Ryzen 5 3600 a legolcsóbb, a 199 dolláros processzor produktivitási teljesítményben előzi, míg a játékokban általában elhanyagolható mértékben lassabb a 260 dollár körüli Intel Core i5-9600K-nál. A két testvére sem kutya: a 329 dolláros Ryzen 7 3700X nagyjából a 499 dolláros Core i9-9900K-val van egy ligában, míg a 499 dolláros Ryzen 9 3900X néhány esettől eltekintve magabiztosan lepipálja az Intel azonos árú termékét.

A játékteljesítmény esetében érdemes kiemelni, hogy az Intel termékei általában csak Full HD felbontásig képesek pár százaléknyi előnyt felmutatni az új Ryzenekkel szemben. Magasabb felbontásban GPU-limit bontakozik ki, azaz nem a processzorok korlátozzák a képkockasebességet, hanem a videokártyák futnak ki a szuszból.

Ebben az állapotban tipikusan csökken a processzorok terhelése, mire eltűnik az Intel és az AMD termékei közti különbség.

Az új AMD Ryzen processzorok papíron már kaphatóak, de a gyakorlatban persze jelenleg nem egyszerű vásárolni belőlük, főleg nem az ajánlott fogyasztói áraik közelében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!