Félelmetesen okosak a mesterséges intelligenciával felturbózott tévék

LG, E9, OLED, tv, tévé
LG E9 OLED tv.
Vágólapra másolva!
Az LG végre Magyarországon is elérhetővé tette legújabb televízióit, amelyeket természetes élőhelyükön, azaz egy direkt e célra berendezett igazi lakásban próbálhattunk ki. A vállalat munkatársaitól megtudtuk, hogy a cég az idei évben sem változtatott stratégiáján, így a legmagasabb szintre az OLED képalkotási eljárásra épülő televíziókat pozícionálta.
Vágólapra másolva!

Ezek tehát az LG legnagyobb tudású készülékei, azaz egészen pontosan a hagyományos kialakítású B9, a speciális hangterelő talppal ellátott C9, a különleges dizájnnal bíró E9, és a falra simuló W9 tapétatévé. Azt is elárulták, hogy ha minden jól megy, akkor még karácsony előtt befuthat Magyarországra a világ első 8K felbontású OLED televíziója, a pazar Z9 is.

LG E9 OLED tv Forrás: Origo

Ez persze nem jelenti azt, hogy az LG elfelejtette volna a LED LCD modelleket, sőt. A vállalat a totálisan egyedi nanocellás televíziókkal e téren is saját utakra lépett korábban, amelyről idén sem térnek le. Így e készülékeket küldik csatába a riválisok kvantumpontos QLED készülékei ellen.

Mesterséges intelligencia a tévékben

Az idei év egyik nagy újítása, hogy a különféle mesterségesintelligencia-technológiák minden korábbinál markánsabban jelennek meg a televíziókban.

Ezt az LG hazai képviseletének munkatársai egy 65 inches, E9 típusú OLED modellen mutatták be működés közben.

Kiderült, hogy a tévék rendelkeznek egy saját, ThinQ névre hallgató rendszerrel, amely támogatja a Google Assistant és az Amazon Alexa kompatibilis okoseszközök használatát. Emellett arra is ígéretet kaptunk, hogy az LG tévék hamarosan képesek lesznek együtt működni az Apple AirPlay 2 és Apple HomeKit technológiát használó berendezésekkel is. Tehát ha van egy olyan okosotthon-rendszerünk, amelyben ilyen típusú termékek találhatóak meg, akkor azokat vezérelhetjük a televízió távirányítójába épített mikrofonon keresztül akár hanggal is. Így például megparancsolhatjuk a lámpának, hogy tekerje fel a fényerőt, vagy utasíthatjuk a légkondicionálót, hogy turbófokozatra kapcsolva hűtse le a levegőt a megadott hőfokra. A televízió így a lakás központjává válik, amelynek segítségével egyszerűen és felhasználóbarát módon menedzselhetőek az egyes folyamatok.

Az idei modellek megkapták a mesterségesintelligencia-technológiát Forrás: Origo

Joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben, hogy vajon ha más eszközök irányíthatóak a távvezérlőn keresztül parancsszavakkal, akkor magát a tévét is lehet-e. A válasz természetesen igen! Szóval így akár választhatunk csatornát, felnyomhatjuk a hangerőt, elindíthatunk egy videót vagy keresgélhetünk az interneten, hogy csak néhány példát említsünk. És ez még nem minden: arra is van lehetőség,hogy a tv segítségével keresgéljünk éttermeket a közelben, tervezzük meg az útvonalat, kérjünk információkat arról, hogy milyen filmeket játszanak a mozikban, vagy milyen meccs lesz este a városban. Azaz konkrétan arról van szó, hogy beszélgethetünk a televízióval, kérdéseket tehetünk fel neki, "aki" válaszol a beépített mesterséges intelligenciától kapott információk értelmében. Mindez pedig korábban soha nem látott módon tágítja ki a televíziózás határait, egy teljesen új szintre helyezve a termékek használatát.

A kép minősége is jobb lesz

A mesterséges intelligencia nemcsak sokoldalúbbá teszi a termékeket, hanem javítja azok képét is. Az LG E9 esetében az alkalmazott α (Alpha) 9 Gen 2 processzor mélytanulási technológiával és egy kiterjedt vizuális adatbázis használatával javítja a kép- és hangminőséget. A chip a lejátszott tartalom forrását és minőségét elemezve képes a beállításokat a lehető legpontosabban optimalizálni a tökéletesen valósághű képek megjelenítéséhez. A processzor ráadásul akár a környezeti jellemzők elemzése nyomán is képes beállítani a kijelző ideális fényerejét. Más 2019-es LG tévékhez hasonlóan ez is képes finomhangolni a Dolby Vision technológiával kompatibilis tartalmakat, és így még erős környezeti világítás mellett is kiemelkedő, nagy dinamikatartományú képi élményt nyújtanak.

Az új képfeldolgozó processzor sokat tud! Forrás: Origo

A második generációs α9 processzor a tartalom típusának megfelelően a hangot is optimalizálja, így a tévében a filmek és a párbeszédek érthetőbbé, a zeneszámok pedig tisztábbá válnak. Bár a mesterséges intelligencia képes a környezeti jellemzők alapján a legjobb hangzás megteremtésére, a felhasználók igény szerint kézi beállításokat is végezhetnek.

A vállalat munkatársai elárulták, hogy a beépített HDMI 2.1 csatlakozón keresztül az LG E9, és más 2019-es OLED és NanoCell készülékek is támogatják a magas képfrissítési rátájú (High Frame Rate, HFR) megjelenítési technológiát. Másodpercenként 120 képkockával a gyors mozgások, például sportközvetítések és akciófilmek gördülékenyen és tisztán jelennek meg a képernyőn. Az eARC támogatás miatt pedig nincs szükség külön audiokábelekre, hiszen a HDMI-n keresztül oda-vissza küldhető a jel veszteségmentesen a televízió és a hangrendszer között.

Ez mind szép és jó, de még ennél is jobb, hogy a dolog a jelek szerint működik a gyakorlatban is. A látott kép minősége ugyanis egészen elsőrangúnak tűnt. A tökéletes fekete, a harsogó színek valósághű képi világot eredményeztek és a mozgásmegjelenítés során sem tapasztaltunk anomáliákat. Egy szó, mint száz, az LG idén is nagyon magasra tette a lécet, de erre szükség is volt, hiszen a vetélytársak sem pihentek. Ezzel végeredményképpen pedig mi, végfelhasználók, vásárlók jártunk a legjobban!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!