Részben Tim Cook az oka Jony Ive távozásának

2019.07.01. 12:07

Demoralizálhatta a dizájnert Steve Jobs utódjának cégvezetési stílusa.

A múlt héten óriási meglepetésre az Apple tudatta, hogy a vállalat termékeinek a megjelenéséért felelős Jony Ive közel három évtized után távozik a vállalattól, bár az újonnan társalapított dizájncégén keresztül valamilyen kapacitásban továbbra is a gyártó rendelkezésére fog állni. A Bloomberg és a The Wall Street Journal külön-külön megpróbálták kideríteni, hogy mi áll ennek a hátterében, és a külvilág számára érdekes, egybecsengő információkat kaptak a forrásaiktól.

Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekorForrás: Apple

A jelek szerint Jony Ive távozása számos faktor együttese, viszont a problémák jókora részének a hátterében direkt vagy indirekt módon Tim Cook vezérigazgató áll, még ha nem is szándékosan.

Az óriási különbség Steve Jobs és Tim Cook között, hogy a Jony Ive-val híresen közeli kapcsolatot ápoló Jobs-ot rendkívül érdekelte a termékdizájn, míg Tim Cook ennek a tökéletes ellentéte: egy tipikus szerepkörű, gigavállalatot vezető üzletemberről van szó, aki a termékek helyett a számokra fókuszál.

A hírek szerint ez már önmagában is demoralizáló módon hatott Ive-ra, ráadásul nem segített a helyzeten, hogy Cook a szemléletének megfelelően olyan vezetőkkel kezdte feltölteni az igazgatótanácsot, akiknek nincs semmilyen hátterük a vállalat alapvető kompetenciái terén. Emellett többükkel is összekülönbözött, legutóbb az első generációs Apple Watch kapcsán: Ive divatkiegészítőként képzelte el a terméket, míg mások az iPhone kiegészítésére szolgáló eszközként tekintettek rá, az összetűzésnek végül egy kompromisszumos termék lett a vége.

Az okosóra végül nem fogyott az elvártnak megfelelően, és állítólag 17 ezer dolláros Apple Watch Edition órák ezrei maradtak a cég nyakán.

A beszámolók alapján úgy tűnik, hogy ez volt a törésvonal Jony Ive számára, az első generációs Apple Watch 2015-ös elérhetővé válása után már csak félgőzzel látta el a feladatait. Idővel ez egyre több gyakorlati problémát okozott, hiszen lelassult a döntéshozása, nem szolgált a tőle elvárt visszajelzésekkel és útmutatással, egyes megbeszélésekre pedig el sem ment.

Pedig tőle várták a munkájuk jóváhagyását a dizájnerek, még akkor is, ha az átszervezések miatt formálisan már nem ő volt a főnökük.

Az egyik beszámoló szerint az iPhone X javasolt gesztusvezérlési módszereit is vele próbálták átbeszélni a dizájnerek, azonban nem tudott semmi okosat mondani, így végül a vártnál nehezebb volt a fejlesztés. Ive érdektelenségének a híre persze eljutott Tim Cookhoz is, aki 2017-ben megkérte, hogy lássa el jobban a napi teendőit, és még átszervezéseket is végrehajtott a támogatása érdekében, de nem sokáig volt hatása a próbálkozásának. Ebben az időszakban Ive elkezdte rendszeresen látogatni a beteg apját, az ezzel kapcsolatos időkiesés tovább fokozta a dizájnerek problémáit.

A háttérinformációk fényében Jony Ive és az Apple számára is jobb lehet, hogy a legendás formatervező a jövőben csak konzultációs jelleggel segíti a vállalatot, hiszen passzívvá és érdektelenné vált vezetőkkel nehéz egyről a kettőre jutni.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!