Részben Tim Cook az oka Jony Ive távozásának

jony ive tim cook apple iphone xr
Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor
Vágólapra másolva!
Demoralizálhatta a dizájnert Steve Jobs utódjának cégvezetési stílusa.
Vágólapra másolva!

A múlt héten óriási meglepetésre az Apple tudatta, hogy a vállalat termékeinek a megjelenéséért felelős Jony Ive közel három évtized után távozik a vállalattól, bár az újonnan társalapított dizájncégén keresztül valamilyen kapacitásban továbbra is a gyártó rendelkezésére fog állni. A Bloomberg és a The Wall Street Journal külön-külön megpróbálták kideríteni, hogy mi áll ennek a hátterében, és a külvilág számára érdekes, egybecsengő információkat kaptak a forrásaiktól.

Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor Forrás: Apple

A jelek szerint Jony Ive távozása számos faktor együttese, viszont a problémák jókora részének a hátterében direkt vagy indirekt módon Tim Cook vezérigazgató áll, még ha nem is szándékosan.

Az óriási különbség Steve Jobs és Tim Cook között, hogy a Jony Ive-val híresen közeli kapcsolatot ápoló Jobs-ot rendkívül érdekelte a termékdizájn, míg Tim Cook ennek a tökéletes ellentéte: egy tipikus szerepkörű, gigavállalatot vezető üzletemberről van szó, aki a termékek helyett a számokra fókuszál.

A hírek szerint ez már önmagában is demoralizáló módon hatott Ive-ra, ráadásul nem segített a helyzeten, hogy Cook a szemléletének megfelelően olyan vezetőkkel kezdte feltölteni az igazgatótanácsot, akiknek nincs semmilyen hátterük a vállalat alapvető kompetenciái terén. Emellett többükkel is összekülönbözött, legutóbb az első generációs Apple Watch kapcsán: Ive divatkiegészítőként képzelte el a terméket, míg mások az iPhone kiegészítésére szolgáló eszközként tekintettek rá, az összetűzésnek végül egy kompromisszumos termék lett a vége.

Az okosóra végül nem fogyott az elvártnak megfelelően, és állítólag 17 ezer dolláros Apple Watch Edition órák ezrei maradtak a cég nyakán.

A beszámolók alapján úgy tűnik, hogy ez volt a törésvonal Jony Ive számára, az első generációs Apple Watch 2015-ös elérhetővé válása után már csak félgőzzel látta el a feladatait. Idővel ez egyre több gyakorlati problémát okozott, hiszen lelassult a döntéshozása, nem szolgált a tőle elvárt visszajelzésekkel és útmutatással, egyes megbeszélésekre pedig el sem ment.

Pedig tőle várták a munkájuk jóváhagyását a dizájnerek, még akkor is, ha az átszervezések miatt formálisan már nem ő volt a főnökük.

Az egyik beszámoló szerint az iPhone X javasolt gesztusvezérlési módszereit is vele próbálták átbeszélni a dizájnerek, azonban nem tudott semmi okosat mondani, így végül a vártnál nehezebb volt a fejlesztés. Ive érdektelenségének a híre persze eljutott Tim Cookhoz is, aki 2017-ben megkérte, hogy lássa el jobban a napi teendőit, és még átszervezéseket is végrehajtott a támogatása érdekében, de nem sokáig volt hatása a próbálkozásának. Ebben az időszakban Ive elkezdte rendszeresen látogatni a beteg apját, az ezzel kapcsolatos időkiesés tovább fokozta a dizájnerek problémáit.

A háttérinformációk fényében Jony Ive és az Apple számára is jobb lehet, hogy a legendás formatervező a jövőben csak konzultációs jelleggel segíti a vállalatot, hiszen passzívvá és érdektelenné vált vezetőkkel nehéz egyről a kettőre jutni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!