Ez a világ leggyorsabb SSD-je

gigabyte aorus aic gen4 ssd 8tb
Gigabyte Aorus AIC Gen4 SSD 8TB
Vágólapra másolva!
Másodpercenként 15 GB adatot képes mozgatni a Gigabyte kütyüje.
Vágólapra másolva!

Az idei Computexen az AMD bejelentette az első PCI Express 4.0 szabványt támogató processzorokat és alaplapi chipkészletet. A termékek piacra kerülésével párhuzamosan elérhetővé válnak az első olyan M.2 formatervű SSD-k is, amelyek képesek többé-kevésbé kihasználni az említett szabvány adta plusz sávszélesség egy részét, így nemsokára már 5 GB/s tempójú szilárdtest-meghajtók is lesznek a piacon.

Gigabyte Aorus AIC Gen4 SSD 8TB Forrás: Gigabyte

Mindeközben a Gigabyte előállt egy alternatív megoldással az igazán vastag pénztárcával rendelkezőknek: a terméke szintén PCI Express 4.0-s, azonban M.2 foglalat helyett PCI Express sínbe kell betenni, mint a videokártyákat.

Nem véletlenül: a 8 TB kapacitással rendelkező, aktív hűtést igénylő kütyü borítása alatt valójában négy darab 2 TB-os M.2 SSD található, amelyeket össze lehet kötni egy RAID konfigurációba.

Emiatt egyetlen, összefüggő, 8 TB-os meghajtónak látja az operációs rendszer.

A kavarásban az a pláne, hogy a RAID-konfigurációnak köszönhetően irgalmatlan olvasási és írási sebességek érhetőek el, hiszen a tárolt adatok szétterülnek a bővítőkártyában lévő SSD-k között. Emiatt a Gigabyte kütyüje akár olyan 15 GB/s szekvenciális olvasási és írási sebességekre képes, továbbá a véletlenszerű írási és olvasási sebességei is abszolút agyzsibbasztóak.

Efféle kártyát nem csak a Gigabyte lesz képes piacra dobni, és jó esély van rá, hogy a termékek SSD-kkel gyárilag előszerelve, továbbá SSD-k nélkül is megvásárolhatóak lesznek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!