Nem vág vissza idén az Intel

intel laptop notebook coffee lake
Vágólapra másolva!
Első körben a laptopokba jönnek az Ice Lake processzorok.
Vágólapra másolva!

A harmadik generációs Ryzen processzorokkal az AMD tegnap alaposan odasózott az Intelnek: utolérte teljesítményben a Core processzorokat, mindeközben pedig csökkentette a termékei fogyasztását, és még a PCI Express 4.0 szabványt is sikerült elsőként implementálnia. Az utóbbi nem csak a csúcskategóriás videokártyáknak válhat az előnyére, de még az SSD-k előtt is új távlatokat nyit, lényeges innovációról van szó.

A kép csak illusztráció Forrás: Intel Corporation

Most az Intel is megtartotta a maga sajtótájékoztatóját a Computexen, és az elhangzottak alapján nyilvánvaló, hogy idén biztosan nem lesz képes visszavágni az AMD-nek. Az Ice Lake termékcsaládba tartozó, tizedik generációs Core processzoraival a cég megkezdi a 10 nanométeres gyártástechnológiára való átköltözést, miközben a konkurencia már 7 nanométeren van, bár igazából ez a legkisebb gond.

Forrás: Intel

A konkrétumokra rátérve a most bejelentett Ice Lake, avagy tizedik generációs Core termékcsalád első körben a laptopokban fog feltűnni, a vállalat 9W / 15W / 28W hűtési teljesítményt igénylő modelleket bocsát a gyártópartnerei rendelkezésére.

Viszont nem mostanában, az első Ice Lake-es laptopok csak az év vége felé kerülnek majd piacra.

Az Intel beszámolója szerint az Ice Lake termékekben lévő processzormagok ciklusonként 18 százalékkal több utasítást képes végrehajtani, mint a 2015-ben piacra dobott Skylake családjában lévők. Ez nyilván előrelépés, de nem lenyűgöző mértékű, például az említett AMD Ryzen 3000 processzorok ezen a téren a tavalyi modellekhez képest 15 százalék pluszt tudnak felmutatni.

A processzorteljesítmény terén az Intel továbbra is egy helyben toporog. Nagy szerencséje, hogy a kínált teljesítmény továbbra is elég ahhoz, hogy kompetitív legyen a piacon, jelenleg a régi dicsősége menti a cég bőrét.

Az első hullámban érkező, laptopos Ice Lake processzorok legfeljebb négy magot és nyolc futtatói szálat kínálnak majd. A memóriavezérlőjük komoly ráncrelvarrást kapott, hivatalosan is támogatja a DDR4-3200 memóriát, bár a laptopok javában költséghatékonysági okból jóval alacsonyabb órajelű modulokat használnak majd a gyártók.

Emellett az Ice Lake család integrált Thunderbolt 3 és WiFi 6 (WiFi 802.11ax) vezérlőket is kapott. Az előbbinek köszönhetően akár négy USB-C porton keresztül is elérhető lehet majd a Thunderbolt által biztosított, 40 Gbps adatátviteli sebesség a laptopokon, a vadiúj WiFi pedig papíron 1680 Mbps átviteli sebességre képes.

Forrás: Intel

Az Ice Lake legnagyobb újítása a grafikus alrendszer terén keresendő, a processzorokban már a cég tizenegyedik generációs GPU-ja dolgozik, ami játékokban 40-80 százalékkal is jobb képkockasebességre képes az elődjénél. Odáig még az Intel bevallása szerint sem jutottunk el, hogy a komolyabb grafikával rendelkező játékok fussanak 1080p-ben, alacsony vagy közepes beállítások mellett legalább 30 FPS-sel, de ezért nagyon tisztességes előrelépésről van szó.

Az új GPU emellett kétszer gyorsabban képes kódolni a HEVC-videókat, két és félszer gyorsabban hajtja végre a gépi tanulással kapcsolatos műveleteket. Üdvözlendő, hogy támogatottá vált a VESA Adaptive Sync adaptív képfrissítési technológia is, ami gyakorlatilag az AMD FreeSync, vagy legalábbis annak a legfontosabb szelete.

Összességében unfair volna azt mondani, hogy az Ice Lake egy „nesze semmi, fogd meg jól" típusú fejlesztés volna, igenis több téren gyakorlati előnyökkel kecsegtet.

Ettől függetlenül közel sem olyan fontos mérföldkő, mint amilyenre az AMD agresszív nyomulásának a kellős közepén szüksége volna az Intelnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!