Kártya helyett mobillal fizetnének a magyarok

Így fizess okosan, gyorsan, biztonságosan! - Mobilfizetés kisokos
Vágólapra másolva!
A Mastercard most publikált adatai szerint a magyarok több mint kétharmada mobiltelefonját használná bankkártya helyett, a válaszadók negyede pedig okosóráját is szívesen használná erre a célra. A mobiltárcák növekvő száma és az egyre nagyobb szabadságot biztosító pénzügyi szolgáltatások rövid időn belül jelentősen megváltoztathatják pénzügyi szokásainkat.
Vágólapra másolva!

A mobilfizetés terén a magyar Mastercard kártyabirtokosok egyre több szolgáltató terméke közül választhatnak, hiszen a hat magyar banki mobilalkalmazás mellett már a régóta várt Apple Pay is elérhetővé vált Magyarországon. A bejelentés azért is jelentős, mert így már nem csak az Android rendszerrel futó mobilokkal, de az iOS-alapú készülékekkel is fizethetünk a boltokban egyetlen érintéssel. A Mastercard adatai szerint a magyarok 88 százaléka Androidot, 13 százaléka pedig iOS-t használ.

Forrás: Shutterstock

Fontos tudni, hogy a fizetési folyamat a mobilunkkal pont úgy történik, mintha bankkártyánkat érintenénk az arra alkalmas terminálokhoz. Az MNB adatai alapján Magyarországon ma már a terminálok 86 százaléka alkalmas egyérintéses fizetésre, így gyakorlatilag

szinte bárhol használhatjuk bankkártyánk helyett mobiltelefonunkat.

Valamennyi itthon is elérhető mobiltárca mögött a Mastercard technológiáját találjuk, mellyel úgy költöztethetjük bankkártyánkat a mobilunkba, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a fizikai kártya adatai veszélybe kerülnének. A megoldás lényege, hogy a fizikai kártya helyettesítésére egy digitális kártya, úgynevezett token jön létre. Ez a token kerül a felhasználó telefonjába és csak az adott készülékkel indított tranzakcióknál használható. Így a felhasználó úgy tud mobiltelefonjával fizetni, hogy abban nem tárolódnak a fizikai kártya adatai.

Forrás: Matipay

A mobiltárcák növekvő száma választ jelenthet a magyarok azon igényére, hogy bankkártyájuk helyett okoseszközeikkel fizessenek. A Mastercard adatai szerint a magyarok 92 százalékának zsebében már ott az okostelefon és a megkérdezettek 69 százaléka használná azt fizetésre bankkártyája helyett. A válaszadók negyede (26%) már ennél is innovatívabban gondolkodik és okosóráját használná erre a célra. A Mastercard több gyártóval is együttműködik annak érdekében, hogy ezt egyre többen meg is tehessék.

A frissen publikált adatok arra is rámutattak, hogy a mobil már most sokak számára alapvető fontosságú, ha pénzügyeikről van szó. A megkérdezettek 42 százaléka már mobilbanki alkalmazással intézi pénzügyeit, ez 17 százalékkal magasabb, mint három évvel ezelőtt.

A válaszadók 21% százaléka próbált már ki valamilyen mobiltárcát és közel minden harmadik megkérdezett (31%) küldött már ismerősének pénzt P2P szolgáltatáson (pl. PayPal-on) keresztül.

„Néhány hónap leforgása alatt a magyar fogyasztók olyan változásokat vehetnek észre, amelyekre eddig akár éveket kellett várniuk. Mi a Mastercardnál ezeken a területeken innovációs lehetőséget látunk és partnereinkkel olyan szolgáltatásokon dolgozunk, amelyekkel a kártyabirtokosok gyorsan, kényelmesen és biztonságosan mozoghatnak ebben az új, digitális világban." mondta Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!