Hivatalos információk jöttek az új Radeonokról

amd radeon rx 5000 navi gpu videokártya
Így néz ki az AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyákat hajtó Navi grafikus processzor
Vágólapra másolva!
Óriási előrelépések lesznek a Navi chipes Radeon RX 5000 kártyák.
Vágólapra másolva!

Dr. Lisa Su vezérigazgató nem csak az Intel Core processzorokat verő AMD Ryzen 3000 központi egységeket jelentette be a computexes előadásán, hanem a Radeon videokártyák következő generációjáról is beszélt. Konkrét termékeket még nem jelentett be, ezt az E3 2019 játékkiállításon fogja megtenni, de addig is éppen elég információt elárult a termékekről ahhoz, hogy a számítógépes játékosok egy része tűkön ülve várja azokat.

Így néz ki az AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyákat hajtó Navi grafikus processzor Forrás: AMD

A június 10-én bemutatkozó AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyák már a Navi kódnevű grafikus processzort használják, ami a jelenlegi Vega közvetlen utódja. A cég azt állítja, hogy 2012 óta használt GCN architektúra helyett ez már az RDNA (Radeon DNA) architektúrát használja, de egyelőre nem kristálytiszta, hogy teljesen új fejlesztésről van-e szó, vagy csak a marketingesek találták ki az új nevet.

Több kritikus téren is nagy fejlesztéseket hoz a Naviban debütáló RDNA architektúra Forrás: AMD

Az információk alapján az igazság valahol a kettő között lehet: a RDNA egy alapjainál fogva felturbózott GCN-nek tűnik. A sejthetően már 7 nm-es gyártástechnológiával készülő Navi azonos órajel mellett ciklusonként 25 százalékkal több utasítást képes végrehajtani a Vegánál, miközben 50 százalékkal kevesebbet fogyaszt annál.

Teljesítmény és fogyasztás tekintetében is óriási előrelépés az RDNA architektúra Forrás: AMD

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a mérnökök drámaian átdolgozták a számításokat végző egységeket és a grafikus leképezésért felelős rendszert, ráadásul ezeket már egy többszintű hierarchiát használó gyorsítótár táplálja adatokkal. Az új gyorsítótár a Vegában lévőnél sokkal nagyobb sávszélességet, továbbá alacsonyabb késleltetést tud biztosítani. Persze mindezek mellett az is segít a helyzeten, hogy a Navi már támogatja a GDDR6 videomemóriát, és egyéb fejlesztések is történtek a memóriavezérlőjében.

Emellett a Radeon RX 5000 videokártyák lesznek az első olyan grafikus vezérlők a piacon, amelyek támogatják az elődjénél kétszer nagyobb sávszélességű PCI Express 4.0 szabványt.

Az AMD egyelőre egy játékdemót mutatott, amelyben az NVIDIA GeForce RTX 2070-nél bizonyult olyan 10 százalékkal gyorsabbnak egy meg nem nevezett, Radeon RX 5000 szériás videokártya a Strange Brigade-ben. Ebből nem érdemes következtetéseket levonni, a kérdéses játék ugyanis valamiért nagyon szereti a Radeonokat; ez az egyetlen olyan cím, amiben az idén piacra dobott Radeon VII videokártya konzisztensen verni tudja a GeForce RTX 2080-at.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!