A szülők mobilozása a gyerekek kárára megy

Happy family together Beautiful Portrait Looking At View Girls Women Females Boys Men Males Four People Facial Expression Cute Message Young Adult Adult Child Smiling Lying Down Intelligence Fun Beauty Caucasian Ethnicity Communication Togetherness Happin
Top view of beautiful young parents and their children using smartphones and smiling while lying together on the floor at home
Vágólapra másolva!
Egy gyermeknap alkalmából készült friss kutatásban arra keresték a választ, hogy mennyire tartják fontosnak az emberek az együtt töltött minőségi időt a legkisebbekkel, az eredmény pedig sokatmondó.
Vágólapra másolva!

A szülők túlnyomó többsége szerint rossz hatással van a gyerekekre, ha az okostelefonjaikat nyomkodják a közösen eltöltött idő alatt, mégis rengetegen találkoztak már olyan esettel, hogy a kicsik édesapja vagy édesanyja a készülékével volt elfoglalva ahelyett, hogy a gyermekére figyelt volna.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Vadimguzhva

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Törökországból ered, ahol hagyományosan június 1-jén tartják, és ezen a napon különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Magyarországon 1931-ben vált ismertté, akkor még gyermekhétnek hívták, de 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.

Hazánkban idén tehát május 26-ra esik a gyereknap, amikor minden családban a legkisebbeké a főszerep. Felgyorsult világunkban mindenki a figyelmünkért versenyez, és sajnos ebben a versenyben sokszor

a gyerekek maradnak alul az együtt töltött minőségi idő kárára.

A Pölöskei gyermeknap alkalmából több mint 1500 résztvevővel készített közvélemény-kutatásában a gyereknevelés és az okostelefonok közti összefüggésekre próbált rávilágítani.

Kiderült, hogy a válaszadók 90 százaléka szerint rossz hatással van a gyerekekre, ha a szülők az okostelefonjaikat nyomkodják, amikor együtt vannak, és mindössze 7 százalék állította azt, hogy nincs rájuk különösebb hatással.

Ebből logikusan az következne, hogy a legtöbben elő sem veszik az okostelefont, amikor játszótérre mennek, vagy épp utaznak a gyerekekkel, de a résztvevők kétharmada nagyon gyakran találkozik ilyen esetekkel, és alig három százalék mondta azt, hogy ritkán szemtanúja hasonlónak. Sőt, a válaszadók 65 százaléka arról számolt be, hogy 1-2 családtagnál náluk is előfordul, hogy az összejöveteleken a készüléke köti le az illetőt.

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek, ha egy szülő sokat nyomkodja a telefonját a gyermeke jelenlétében, a legtöbben úgy feleltek, kevesebb minőségi időt töltenek elő a családdal, mint régen, de sokan úgy vélekedtek, hogy a szülők így lemaradnak a maradandó élményekről.

Összességében a kérdőívet kitöltők kétharmada érezte már úgy, hogy túl sokat használja az okostelefonját, egyharmaduk pedig különösen figyel rá, hogy ne vigye túlzásba a telefonozást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!