Már informatikai tematikájú táborokban is nyaralhatnak gyermekeink

informatika, robot, űrtábor, helloworld
A játékos tanulás az alapja a jó táboroknak.
Vágólapra másolva!
Hatalmas hiány van informatikusokból, a legutóbbi becslések szerint legalább 30-40 ezer IT-szakemberre lenne szüksége az országnak rövid időn belül. Ez a mondat szinte már közhelyszámba megy, de a megoldást érdemes a legfiatalabb korosztályban keresni.
Vágólapra másolva!

A kereslet-kínálat örök törvényszerűsége alapján az elmúlt években gombamód elszaporodtak az informatikus felnőttképző és átképző programok, amelyek mellett újra divatosak lettek az informatikus táborok. A modern IT-s gyerektáborok viszont már legkevésbé sem LAN-partikról szólnak, és ez Office irodai programcsomag oktatási is megmaradt az iskolák keretén belül, sokkal inkább előtérbe került a vizuális, blokkalapú programozás, a robotvezérlés vagy éppen az algoritmikus gondolkodás játékos módon történő elsajátítása, például a Minecraft segítségével.

A játékos tanulás az alapja a jó táboroknak. Forrás: Origo

A piac pezsgését jól példázza a HelloWorld táborok fejlődése, amelyek öt évvel ezelőtt még egyetlen táborként indultak el egy egységes tematikával, idén viszont már robotprogramozó mellett társasjáték-tervező, Unity-fejlesztő, youtuber vagy éppen űrtábor is várja a 10-18 éves, természettudományok iránt érdeklődő gyerekeket.

A robotprogramozó táborban a vizuális programozás és az EV3 alapú robotvezérlés mellett például már önvezető autó készítés is megtalálható a tananyagban, jelezve, hogy az elkövetkező 10-15 év múlva mely területek azok, amelyek igazán fontosak lesznek, míg a társasjáték-tervező táborban a játékelmélet mellett nagy hangsúlyt kap a rapid prototípuskészítés és a termékfejlesztés, 3D-tervezés is, míg

az Űrtábor keretén belül pedig a táborozók saját rakétát is készíthetnek

és egy meteorológiai ballont is beprogramozhatnak amely a tervek szerint a szervezők egészen az űr határáig 25-30 kilométer magasságig felküldenek majd, hogy később kielemezhessék a gyűjtött adatokat. Kevés hasonló tábor van, ami ilyen messzire merészkedik.

Aki esetleg még nem talált nyári programot idén a gyermekei számára, annak érdemes körbenéznie a hazai táborszervezők kínálatában, hiszen azok igazi kincseket is rejtenek. Az öt napos napközis informatikai táborok átlagosan 25-50 ezer forintért, a bentlakásos IT-táborok 50-120 ezer forintért érhetők el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!